Radar · Basinkomst

Fackförbundet DIK tecknar avtal om arbetstidsförkortning

Johanna Lindell, förbundsdirektör på DIK och Hans Kyrö, ordförande för SACO-föreningen på DIK:s kansli skriver under ett nytt lokalt kollektivavtal.

Saco-förbundet DIK (dokumentation, information och kultur) har tecknat vad som kan vara Sveriges första kollektivavtal på ett fackförbund som ger 35 timmars arbetsvecka till alla anställda på DIK.

Sedan 2021 har fackförbundet DIK efter ett kongressbeslut verkat för 35 timmars arbetsvecka på arbetsmarknaden. Nu gör förbundet slag i saken och inför ett kollektivavtal för sina anställda med det villkoret. Avtalet börjar gälla i januari nästa år.

– Det känns otroligt kul att ha ett avtal i linje med vår politik. Jag tror att det här kommer att göra att vi som jobbar på DIK kan ha ett ännu rikare liv med mer tid över till fritiden. Nu hoppas vi att fler följer efter, säger Johanna Lindell, förbundsdirektör på DIK, i ett pressmeddelande

DIK samlar akademiker inom kultur, kommunikation och kreativ sektor och är ansluten till Sveriges akademikers centralorganisation (Saco).

Enligt DIK kan det här vara Sveriges första kollektivavtal som tecknas om 35 timmars arbetsvecka. Men det är ett lokalt avtal och gäller alltså endast för personer anställda på själva förbundet och inte för samtliga medlemmar. 

– Vi är glada över det nya avtalet som i väsentliga delar innebär bättre villkor för DIK:s anställda och som kommer underlätta balansen mellan arbete och fritid, säger Hans Kyrö, ordförande för SACO-föreningen på DIK:s kansli.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV