Radar · Utrikes

Protester för att ”återta stranden” i Grekland

Bild från Alimos Beach, söder om Athen.

På flera grekiska öar har lokalbor i sommar protesterat mot att privata företag som hyr ut solstolar breder ut sig och tar upp större delen av stranden – trots att alla stränder är offentliga och rätten till dem skyddade i grundlagen.

”Vi kommer hit i fred … vi vill bara låta er veta att vi försöker återta vår rätt till fri tillgång till våra stränder”, sa en av demonstranterna genom en högtalare under ett protesttåg som gick genom solstolarna på Marcello-stranden i Paros, rapporterar Euraktiv.

Protesterna, som i internationell media fått namnet ”towel movement” (handduks-rörelsen), startade enligt Balkan insight på Rhodos i juni, för att sedan sprida sig vidare till flera ställen i landet. Bland annat till Paros, där Paros Citizens’ Movement for Free Beaches anordnat en demonstration som gick bland solstolar och parasoller med banderoller med budskapet  ”reclaim the beach” och där en och annan solstol också stillsamt plockades bort.

Bakgrunden är att det blivit allt svårare att hitta fria ytor på stränderna i Grekland. Enligt grundlagen är ständerna offentliga och alla ska ha tillgång till dem, men samtidigt ges tillstånd till privata aktörer att hyra ut solstolar och parasoller. Men många lokalbor vittnar om att många av dessa aktörer breder ut sig mer än vad tillstånden tillåter och att det blivit svårt att få tillgång till stranden och att hitta en plats där du utan kostnad kan lägga ut din egen medhavda handduk.

Har fått resultat

”Lokalbefolkningen njuter av lugnet här, så vi vill inte att den (stranden) ska tas upp av företag som bara bryr sig om pengarna och inte om naturen och atmosfären”, säger Ronit Nesher, en 53-åring som deltog i Parosdemonstrationen, till Euraktiv.

Protesterna har även spridit sig till närliggande öar som Naxos, Kreta och Attica. I facebookgruppen ”Save the beaches of Naxos NOW” har en av medlemmarna lagt upp en översiktsbild på stranden Plaka, full av likartade solstolar och parasoller i rader, och skriver:

”Kanske tre fjärdedelar av hela stranden i sikte och knappt någon fri plats alls. Tänk på att den här stranden är ett Natura 2000-skyddat område som anger att den maximala täckningen är 30 procent”.

Protesterna har redan haft vissa resultat. Greklands finansminister Kostis Hatzidakis lovade förra veckan att intensifiera inspektionerna och identifiera illegala aktörer. ”Vi kommer inte att ge upp stränderna till någon”, sa han enligt Deutsche welle. Sedan dess har dessutom flera solstolar tagits bort på stranden Santa Maria på Paros och tre företagare åtalats för olaglig aktivitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV