Radar · Migration

Över 600 migranter räddade i rekordinsats utanför Lampedusa

Räddningsfartyget Ocean viking, här utanför franska staden Toulon.

Räddningsfartyget Ocean Viking har räddat över 600 migranter i nöd i Medelhavet under en 48 timmar lång insats. Det är den största insatsen som fartyget någonsin gjort, skriver SOS Mediterranee på X, tidigare Twitter.

Totalt räddades 623 personer från 15 mindre båtar, 14 av dem längs rutten mellan mellan ön Lampedusa och Sfax i Tunisien.

15 av de räddade är barn och 146 ensamkommande minderåriga. Främst kommer de från Sudan, Guinea, Burkina Faso, Elfenbenskusten, Benin och Bangladesh, uppger den ideella organisationen.

Fartyget kommer att låta en del av de räddade få gå i land på Lampedusa, medan resten får vänta med att gå i land tills de tagit sig till hamnen i Civitavecchia, norr om Rom, allt enligt uppmaning från de italienska myndigheterna.

Sedan årsskiftet råder nya, strängare regler för räddningsfartyg som vill anlägga vid italienska hamnar. Om de inte respekterar reglerna riskerar de höga böter och i värsta fall att fartygen beslagtas. Så sent som mellan den 11 och 21 juli hölls Ocean Viking kvar i hamn av de italienska myndigheterna, skriver SOS Mediterranee på sin hemsida.

Den tio dagar långa arresten är diskutabel, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Detta då de italienska myndigheterna har medgivit att fartyget respekterat alla regler och direktiv och upphävt beslutet om kvarhållande.

”Denna åtgärd har hållit vårt räddningsfartyg borta från centrala Medelhavet, där det är akut nödvändigt för att rädda livet på människor som försöker fly eskalerande främlingsfientlighet och sammandrabbningar i Tunisien – liksom grova övergrepp i Libyen – ombord på icke-sjösäkra båtar, medan räddningsfartygen blir allt färre”, skriver SOS Mediterranee.

Läs mer:

Italiens nya regler för räddningsfartyg gör dödlig rutt ännu farligare