Radar · Inrikes

Hans har passerat – men översvämningsrisken kvar

Ovädret har dragit förbi, men översvämningsrisken är kvar på många håll.

Ovädret Hans har under veckan som gått fört med sig stora regnmängder och ställt till med problem på flera platser i Sverige, men nu tycks regnovädret vara förbi. Dock med rik för översvämning på flera håll. 

– Han har förlorat sin struktur och liknar inte ens ett lågtryck längre, så vi kan nog säga att Hans är passé, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Den senaste tidens regnande har dock lett till översvämningar och höga vattenflöden i sjöar och vattendrag, och i spåren av det har SMHI utfärdat flera varningar.

I Gavleån, mellan Forsbacka och Gävle, har en röd varning – den högsta – utfärdats.

Dessutom har flera orangea och gula varningar utfärdats i framför allt de mellersta och södra delarna av landet.

Enligt myndigheten håller vattnet på att sjunka undan i söder, men i området mellan i huvudsak Gävle och Sundsvall kommer det dröja innan nivåerna sjunker till det normala.

Under lördagskvällen drar ett nytt stråk med regn in över Halland. Det rör sig sedan nordost, mellan Vänern och Vättern, och parkerar över södra Norrlandskusten under söndagsförmiddagen.

– När det här regnet väl har dragit bort från Halland ser det ut som att en stor del av Götaland kan få uppehållsväder under söndagen, säger Erik Höjgård-Olsen.

Därefter är varmare väder på ingång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV