Radar · Utrikes

67 döda i bränder på Hawaii – granskning inleds

Den historiskt betydelsefulla kuststaden Lahaina på ön Maui är till stora delar nedbrunnen.

80 människor har omkommit i skogsbränderna som orsakat stor förödelse på Hawaiis näst största ö Maui. Samtidigt inleder delstatens chefsåklagare en utredning av myndigheternas hantering av brandkatastrofen.

80 personer har bekräftats döda i de omfattande skogsbränderna på ön Maui i Hawaii, enligt lokala myndigheter.

Det gör naturkatastrofen till den dödligaste på Hawaii sedan ögruppen blev en amerikansk delstat.

”Under det pågående släckningsarbetet har ytterligare tolv dödsfall bekräftats. Detta leder till att dödssiffran uppgår till 67 personer”, skriver de lokala myndigheterna i ett uttalande.

Kort därefter kom beskedet att delstatens chefsåklagare Anne Lopez har öppnat en utredning om myndigheternas hantering av brandkatastrofen.

”Min avdelning är fast besluten att förstå de beslut som togs före och under skogsbränderna och att dela resultaten av denna granskning med allmänheten”, skriver Lopez i ett uttalande.

Utredningen kommer efter kritik om att Hawaiis varningssystem för naturkatastrofer inte tycks ha fungerat. Överlevande från Lahaina har i intervjuer med nyhetsbyrån AP vittnat om att de inte hörde några sirener och insåg faran först när de såg lågorna och hörde explosioner.

Dödstal väntas stiga

Hundratals människor har rapporterats saknade efter bränderna och Hawaiis guvernör Josh Green har varnat för att dödstalet kan komma att stiga ytterligare när man söker igenom allt fler nedbrunna och förstörda områden.

Men guvernören tillät också invånare att återvända hem till Lahaina, samtidigt som han varnade för att man skulle vänta sig det värsta. Hittills har de omkomna hittats utomhus. Nu inleds arbetet att söka igenom nedbrunna byggnader.

– Det här kommer att föra samman Hawaii, men var redo för känslomässiga stormar. Jag vet att många kommer att chockas. Jag har erfarenheter från att ha arbetat med akutfall och sett tragedier under 25 års tid på sjukhus, fortsatte Gosh enligt mediebolaget NBC.

Myndigheterna varnar också invånare i Kula och Lahaina för att dricksvattnet kan vara förorenat och inte bör drickas, då hundratals rör har skadats av bränderna.

Långsiktig planering

Mer långsiktiga hjälpinsatser till Hawaii planeras sedan federal hjälp till Hawaiiöarna godkänts av president Joe Biden. Lahainas borgmästare Richard Bissen tog emot bland annat representanter för katastrofmyndigheten Fema och ledande kongressledamöter för att studera förstörelsen på plats.

Evakueringar av nödställda fortsatte med extrainsatta flyg. Flygbolaget Hawaiian Airlines utlovade extraflyg under helgen.

För de som var kvar levde i minnena av intensiva, livsfarliga dagar – med med förhoppningar om en framtid.

– Det var som att se allt som var ditt liv brinna upp, bokstavligen talat brinna upp, framför dina ögon. Det handlade om minuter: röken vällde fram, elden spred sig, explosioner runt om oss, säger Lahainabon May Wedelin.

– Men Laihana har en speciell gemenskap. Jag ber en bön om att vi kan återuppbygga, och att fokus riktas mot oss boende och inte turismen, fortsätter hon i en intervju med lokala medier.

Texten har uppdaterats med nya siffror över antalet döda.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV