Glöd · Debatt

Replik: Israels ockupation är olaglig och förtryckande

Samir Sharif i Kusra på Västbanken hoppas att ett staket ska skydda byn mot våldsamma israeliska bosättare.

Tre debattörer från Palestinagrupperna i  Skåne frågade sig i Syre den 5 april om Israel verkligen är en demokrati. Kristofer Åberg från Socialdemokratiska Israelvänner, svarade att de borde påverka palestinska samhällen i demokratisk riktning. I en replik till Kristofer Åberg ger Henrik Carlborg från Palestinagrupperna i Sverige sin syn på saken.

DEBATT. Kristofer Åberg från Socialdemokratiska Israelvänner reagerar häftigt på kritik mot att ockupationsmakten Israel framställs som en demokrati, och undrar var Palestinagrupperna står. Det är inte svårt att ta reda på.

Exempelvis kan den som vill läsa vårt program, som finns på hemsidan. I detta framgår att Palestinagrupperna i Sverige (PGS) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation som stödjer och samarbetar med organisationer i det palestinska civilsamhället. PGS har till syfte att verka för bredast möjliga stöd åt det palestinska folkets rätt till nationellt oberoende genom opinionsbildning, utvecklingssamarbeten och bistånd. I programmet kan Åberg också läsa att vi verkar för att palestinska myndigheter, institutioner och organisationer, trots israelisk ockupation, respekterar och arbetar för fulla medborgerliga och demokratiska fri- och rättigheter. Det gör vi främst genom samarbeten med civilsamhället och folkrörelser som främjar en sådan utveckling.

Företrädare för Palestinagruppernas lokalgrupper i Skåne skrev i den artikel som Åberg replikerar på, att Israels brott mot internationell rätt, FN-resolutioner och mänskliga rättigheter bör lyftas av medierna. Detta innebär inte någon orättvis särbehandling av Israel. Israels ockupation är olaglig och förtryckande, vilket konstaterats gång på gång. Belgien med flera länder som Åberg nämner, ockuperar inte Palestina – det gör Israel. Därför är det den israeliska ickedemokratin som Palestinagruppernas lokalgrupper i Skåne tar upp. Som också framgår av Palestinagruppernas program, tar organisationen endast ställning i frågor som rör Palestina, Israel och det palestinska folkets rättigheter.

Den israeliska regeringen, den mest högerextrema i landets historia, vill driva igenom rättsliga reformer som möjliggör för parlamentet att ändra på utslag i högsta domstolen, inskränka kvinnors och hbtqi-personers rättigheter och i än högre grad diskriminera palestinier som har israeliskt medborgarskap. Regeringen vill annektera ockuperad mark, legalisera bosättningar och ytterligare beväpna de bosättare som redan nu begår statligt sanktionerat våld mot ett ockuperat folk. De som kallar sig vänner till Israel borde höja sina röster mot detta.

Det framgår inte om Socialdemokratiska Israelvänner stöder israelisk politik och israeliska regeringar oavsett politisk färg. Är S-vännerna även kompis med korruptionsåtalade premiärministern Netanyahu och högerextrema ministrar som Smotrich och Ben Gvir är det knappast röda rosor som gäller vännerna emellan, snarare något i mörkaste mörkblått.

Texten är korrigerad den 12 april klockan 9.56 på grund av att skribentens namn hade blivit fel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV