Radar · Utrikes

Högerextremt parti stoppas från grekiskt val

Ilias Kasidiaris ropar ut slagord brevid Gyllene grynings ledare.

Det högerextrema partiet Nationella partiet som leds av en fängslad nazist stoppas från att ställa upp i grekiska val. Det slog det grekiska parlamentet fast på tisdagen när de klubbade igenom en ny lag. Samtidigt får lagen kritik.

Det grekiska parlamentet klubbade i förra månaden igenom en lag som stoppade det Nationella partiet från att ställa upp i det grekiska valet i maj med hänvisning till att partiledaren sitter i fängelse för brott mot staten.

Nationella partiet försökte dock kringgå lagstiftningen genom att byta ut partiledaren. På tisdagen utvidgade parlamentet med 178 av 300 röster lagen för att stoppa partiet. Det största oppositionspartiet vänsterpartiet Syriza lade ned sina röster och den nya lagen har fått kritik för att vara för brett formulerad och för öppna för ytterligare partiförbud.

Dagar innan omröstningen avgick även Christos Tzanerikos från Greklands högsta domstol med motiveringen att regeringen ingriper i Högsta domstolens arbete, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Syrizas partiledare Alexis Tsipras har anklagat premiärminister Kyriakos Mitsotakis för att vilja stoppa det högerextrema partiet i rädsla över att förlora röster till partiet. Valet väntas bli jämnt och Nationella partiet har enligt valundersökningar ett stöd på runt tre procent. Det kan räcka för påverka vilket block som får majoritet.

”Hans oro handlar inte om att blockera nazister, fascistiska grupper, eller stoppa extremhögern och nationalistisk populism. Han oroar sig för att förlora högerextrema och nationalistiska röster”, sa Tsipras i ett tal förra månaden när det första lagförslaget behandlades, rapporterar New York Times.

Premiärminister Alexis Tsipras menar att Syriza blundar för fascism.

”Vi har en skyldighet att försvara demokratin från dess fiender”.

Arvtagare till förbjudet nazistparti

Nationella partiet leds av Ilias Kasidiaris, som avtjänar ett 13-årigt fängelsestraff för att ha lett en kriminell organisation, det numera förbjudna nazistpartiet Gyllene gryning. I valet 2012 blev Gyllene gryning tredje största parti med sju procent.

Efter ett politiskt mord på den antifascistiska musikern Pavlos Fyssas 2013 inleddes utredningar mot Gyllene gryning. En rad våldsbrott, mord, mordförsök och angrepp mot minoriteter rullades upp. Totalt åtalades över 60 personer i en rättegång som skulle pågå i fem år. 11 parlamentsledamöter dömdes till fängelse. Ilias Kasidiaris var en av sex som 2020 dömdes för att ha lett Gyllene gryning och som domstolen slagit fast utgör en kriminell organisation.

Ilias Kasidiaris har genom åren skapat en rad rubriker. I ett parlamentsanförande har han förnekat Förintelsen. Han har hotat demonstranter med döden och har fysiskt attackerat en politiker i direktsänd tv.

Från fängelset lanserade Ilias Kasidiaris det Nationella partiet för två år sedan. På tisdagen beslutade alltså parlamentet att partiet nu stoppas från att ställa upp i val.