Radar · Djurrätt

Halv miljon röster för kampanj om växtodlat och labbkött

Labbodlat kött är en av de matprodukter som medborgarinitiativet End the slaughter age lyfter som bättre för djur och miljö.

Ta bort subventioner till jordbruk inriktade på animalieproduktion och ge istället stöd till jordbruk som siktar på växtbaserad mat eller labbodlat kött. Det föreslår ett europeiskt medborgarinitiativ som just nu samlat in närmare en halv miljon underskrifter runtom i Europa. I Italien, som nyligen lade fram ett lagförslag om att förbjuda labbkött, har allt fler fått upp ögonen för kampanjen.

Medborgarinitiativet End the slaughter age började samla in namnunderskrifter till sitt förslag om ändrade jordbrukssubventioner den 5 juni 2022 och har ett år på sig att komma upp i en miljon underskrifter. EU är skyldiga att behandla och besvara de medborgarinitiativ som samlar ihop över en miljon underskrifter och även kommer över förutbestämda trösklar för antal underskrifter i minst sju europeiska länder.

Just nu har det tröskelvärdet uppnåtts i Tyskland, Finland, Danmark och Frankrike. I Italien, det land där initiativtagaren Nicolas Micheletti kommer ifrån, har ett nytt lagförslag om att förbjuda labbodlat kött snarare lett till en ökad debatt om ämnet och att fler börjat skriva under förslaget.

– Vi vill tacka ministern för hans lagförslag om att förbjuda odlat kött. Även om det fortfarande diskuteras av parlamentet, har han gjort att denna innovation blivit känd för många människor som inte visste om det tidigare. Nu börjar många ta reda på fördelarna med odlat kött för miljö, hälsa och djur.” säger Nicolas Micheletti i ett pressmeddelande och tillägger:

– Till och med antalet signaturer för End The Slaughter Age i Italien har börjat växa. Tack!

I Sverige har i skrivande stund drygt 2300 personer skrivit under initiativet. Tröskelvärdet för Sverige ligger på 14 805 underskrifter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV