Radar · Miljö

Greta-effekt – var tredje schweizare har ändrat sina vanor

Greta Thunberg har sedan i september 2019, med sina klimatstrejker Fridays for Future, fått med sig cirka 4 miljoner studenter i 150 länder att klimatstrejka.

Greta Thunbergs klimatstrejk har enligt forskare gett stora förändringar på individnivå, skriver tidningen Miljö & Utveckling som läst en ny forskningsrapport.

I en ny forskningsstudie, från Swiss Federal Institute of Technology Lausanne, EPFL, om klimatstrejker visar att kollektiva handlingar kan ha en direkt effekt på samhället och att nästan en tredjedel av Schweiz invånare ändrade sina vanor som ett resultat av Greta Thunbergs klimatstrejker.

– Vi tittade specifikt på människor i Schweiz som inte deltog i protesterna. Vi ville se om rörelsen resulterade i konkreta förändringar i deras beteende, säger EPFL-forskaren och rapportförfattaren Livia Fritz i en kommentar på EPFL hemsida.

Över 1 200 personer i åldern 18 till 74 år besvarade frågor om sina miljövanor före och efter protesterna och 30 procent av dem översatte detta till konkret handling. Och majoriteten av deltagarna var positivt inställda till både Greta Thunberg och Fridays for Future.

– Vår studie tittade bara på uppfattningen människor har om sitt beteende – vi gick inte ut och verifierade deras påståenden. Men våra resultat visade att människor har blivit mer medvetna om hur deras beteende påverkar miljön och att betydande förändringar gjorts på individnivå, säger Livia Fritz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV