Radar · Utrikes

Upprop efter dödshot mot MR-försvarare i Ecuador

– Swedwatch hoppas att företagen kommer vilja agera när de hör vad som hänt, och vi vet att flera redan gör det, säger Malena Wåhlin, i bild, angående dödshoten som emottagits av MR-försvarare i Ecuador.

Tre kvinnliga människorättsförsvarare har utsatts för dödshot i Ecuador. Kvinnorna hör till organisationen ASTAC som arbetar med att skydda bananarbetares rättigheter i landet. Nu startar organisationen Swedwatch ett upprop för att få företag att agera.

Marciela Guzmán, Diana Montoya och Miriam Ternoz arbetar som samordnare för den ecuadorianska fackföreningen ASTAC. Den 4 oktober fick de identiska meddelanden på WhatsApp där avsändaren hotade med att döda dem. De uppmanades att upphöra med att försvara arbetstagarnas rättigheter och att framöver inte blanda sig i bananföretagens intressen.

Flera bolag som verkar i Sverige köper i dagsläget bananer från Ecuador, bland annat Axfood, Coop och ICA. Nu startar organisationen SwedWatch ett upprop till stöd för kvinnorna och för att få företag att agera.

– Företag som köper bananer från Ecuador måste nu göra vad de kan för att fördöma hoten och försvara MR-försvarares rätt att verka fritt och utan hot om repressalier. De måste ta kontakt med sina leverantörer och även med regeringen i Ecuador för att trycka på för att fallet utreda och att gärningsmännen hålls ansvariga. De bör även införa nolltoleranspolicy mot attacker mot människorättsförsvarare, säger Malena Wåhlin, ansvarig för arbetet med människorättsförsvarare på Swedwatch i ett pressmeddelande.

Ett flertal civilsamhällesorganisationer har undertecknat uppropet, bland dem till exempel Oxfam Germany, Frontline Defenders, Global Witness och OECD Watch.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV