Radar · Miljö

Hjortronfynd på Svalbard: ”Sensationellt”

De mogna hjortronen på Svalbard.

Mogna hjortron halvvägs mellan Norges fastland och Nordpolen. Fyndet beskrivs som sensationellt – och följer på en rekordvarm sommar på den arktiska ögruppen Svalbard.

Stein Tore Pedersen kunde inte tro sina ögon när han en söndag i september var ute på renjakt omkring en halvtimmes båttur från Longyearbyen på Svalbard.

Han gick försjunken i egna tankar när han nästan trampade rakt på det som beskrivs som ett historiskt fynd på den norska ögruppen långt uppe i Arktis: mogna hjortron.

– Jag blev överraskad, jag har aldrig sett hjortron här förut. När jag såg bären framför mig var jag nästan tvungen att gnugga mig i ögonen, säger Stein Tore Pedersen till Norsk Polarinstitutt, där han också arbetar.

Rekordvarm juli

Svalbard är en av de platser i världen där den globala uppvärmningen går som allra snabbast och juli var den varmaste månad som hittills har registrerats på ögruppen. För första gången låg genomsnittstemperaturen på en mätstation för månaden över 10 grader, vilket ses som gränsen för polarklimat.

– Jag har aldrig sett så mycket som ett hjortronkart på Svalbard, så mogna bär är ganska sensationellt, säger vegetationsforskaren Virve Ravolainen från Norsk Polarinstitutt.

De senaste 50 åren har medeltemperaturen på Svalbard ökat med 3–5 grader. Det är mycket för en plats där kyla och is varit själva grunden för ekosystemen. Särskilt snabbt går uppvärmningen om vintrarna, som har blivit kortare, mildare och blötare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV