Radar · Utrikes

Gaza strömlöst – massmobilisering vid gränsen

Förödelsen i Jabaliya på Gazaremsan är enorm.

Hundratusentals israeliska militärer har skickats till Gazas gräns, redo att ”utföra sitt uppdrag”. Inne i det Hamasstyrda området har bostäder, moskéer och kontor jämnats med marken. Det enda kraftverket har slut på bränsle och stänger ner.

Kraftverket fick slut på bränsle strax efter lunch på tisdagen och tvingades stänga, meddelar det Hamasstyrda områdets energimyndighet enligt AP.

Det innebär att ingen el kan produceras i Gaza, som Israel utsatt för en ”total belägring” som svar på helgens anfallskrig. Israel släpper varken igenom mat, vatten, elektricitet eller bränsle till Gaza – något som kritiserats som folkrättsvidrigt.

Generatorer, som många sjukhus i Gaza är helt beroende av, går också på bränsle.

Redo för "uppdrag"

De senaste nätterna har israeliskt stridsflyg bombat Gazaremsan gång på gång i ett svar på terrorstämplade Hamas överraskningskrig. Bostäder och myndighetsbyggnader har blåsts ut och förstörts. Gråtande och desperata civila är på jakt efter skydd, många av dem har tagit sig till överfulla FN-byggnader. Över en kvarts miljon av Gazas runt två miljoner invånare har tvingats lämna sina hem, enligt FN-organet Ocha.

– Striderna kommer att intensifieras. Bilderna från Gazaremsan kommer bli svåra att. . . orka med, varnar Jonathan Conricus, talesperson för den israeliska militären (IDF) i ett filmklipp som publicerats i sociala medier.

Conricus säger att militären återuppbyggt ”barriären” mot Gaza. Infanteri, pansar, artilleripjäser samt 300 000 reservister är nu på plats nära gränsen.

– De förbereder sig för att utföra det uppdrag Israels regering gett oss, att säkerställa att Hamas i slutet av detta krig inte har någon militär kapacitet att hota eller döda civila israeler, säger Conricus.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV