Radar · Politik

”Motståndarna är inte vi själva”

Daniel Helldén är en av kandidaterna i Miljöpartiets språkrörsval.

Om en vecka kan Daniel Helldén bli nytt språkrör, men valet ser ut att bli en nagelbitare. Samtidigt känner han inte igen debattklimatet inom partiet, som han säger har hårdnat.
– Folk skriver på ett sätt som de inte brukar göra.

Daniel Helldén är valberedningens förslag till nytt språkrör i Miljöpartiet. Det betyder inte att det är självklart att han blir kongressens val nästa lördag.

Hittills har inga av de stora distrikten gått ut och tagit ställning för någon av kandidaterna. Stockholmsdistriktet, som är Daniel Helldéns hemdistrikt, kommer inte att ha en gemensam linje utan ombuden röstar fritt.

Däremot har både Göteborg och Grön Ungdom deklarerat att rösta för Daniel Helldéns ena motkandidat, partistyrelseledamoten Magnus P Wåhlin.

"Stark stöd"

Många miljöpartister säger att vad som helst kan hända på kongressen. Själv är Daniel Helldén öppen för att det kan bli jämnt.

– Men jag känner att jag har ett starkt stöd. Valberedningen representerar hela landet och de har gjort en ordentlig genomgång, i den har de vägt in både lämplighet och stöd, säger han.

Endast ett konferensrum ligger mellan Daniel Helldéns och Märta Stenevis respektive kontor i riksdagen. I medierna har avståndet mellan de två språkrörskandidaterna beskrivits som betydligt större.

TT: Varför tror du att det ifrågasätts om du och Märta Stenevi kommer att kunna samarbeta?

– Vi har båda sagt saker som varit tillspetsade. Det tror jag påverkar bilden. Jag har pratat mer om klimat och miljö och hon har lyft sociala frågor. Det har alla sett som en konflikt. Men vi kan inte genomföra en hållbar omställning utan de sociala bitarna, de hänger ihop. Sedan spädde den där presskonferensen på medias bild, men jag tycker inte att mediebilden stämmer, säger Daniel Helldén.

Presskonferensen som han hänvisar till är den där han skulle presenteras som valberedningens förslag, men som fick skjutas upp.

Enligt flera medier var skälet till det att Märta Stenevi inte ville presenteras tillsammans med Helldén och istället åkte till Skåne. Enligt Märta Stenevi själv låg familjeskäl bakom. Dagen efter blev den av.

Sedan dess har de två språkrörskandidaterna enligt Helldén ”pratat ihop sig” vid flera tillfällen.

Negativt kampanjande

Att partiet syns och hörs mycket nu tror han i grunden är bra.

– Vi har aldrig haft så mycket medieutrymme som nu. Medieutrymme är alltid bra för det ger uppmärksamhet. Det betyder att det också pratas om vår politik, vi får ut vart vi är på väg, vilka kandidater vi har och var vi står i förhållande till Tidöpartierna, säger han.

Däremot är han inte helt nöjd med hur den interna debatten förs. Enligt Helldén har Miljöpartiet en regel som säger att man inte ägnar sig åt negativ kampanjverksamhet. Den menar han har frångåtts.

– Nu är det ovanligt mycket debatt och folk skriver på ett sätt som de inte brukar göra. Det här har jag inte sett i Miljöpartiet tidigare. Det är inte bra för partiet, säger han och fortsätter:

– Oavsett vem som blir vald ska vi sedan gå vidare och ha ett enat parti. Motståndarna är inte vi själva, utan det är Tidöpartierna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV