Radar · Utrikes

11 000 textilarbetare anklagas efter strejker

Polisen skjuter tårgas mot strejkande arbetare i Bangladesh tidigare i november.

Textiltillverkare i Bangladesh har stängt 150 fabriker på ”obestämd tid” samtidigt som polisen anklagar 11 000 arbetare som har deltagit i protester.

Tiotusentals arbetare vid textilfabriker i landets största industristäder Ashulia och Gazipur har gått ut i strejk, med våldsamma sammandrabbningar mellan polis och arbetare som följd. I torsdags drabbade 15 000 arbetare samman med polisen och plundrade också flera fabriker.

Polisen uppger att man efter dessa händelser har inlett brottsutredning mot 11 000 ”oidentifierade personer”. Sådana massanklagelser i Bangladesh brukar tolkas som en varning från myndigheterna till demonstranterna.

De strejkande kräver bland annat en tredubbling av sina löner och förbättrade arbetsvillkor. Minst tre personer har dödats under protesterna och över 70 fabriker plundrats eller vandaliserats, enligt polisen.

De cirka 3 500 klädfabrikerna i Bangladesh står för omkring 85 procent av landets export och förser kedjor som Levi’s, Zara och H&M med produkter.

Minimilönen för en textilarbetare i Bangladesh har länge varit 8 000 taka – vilket motsvarar drygt 800 kronor i månaden. Regeringen har erbjudit en löneförhöjning till 12 500 taka, vilket avfärdats av de strejkande som kräver nästan det dubbla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV