Radar · Miljö

Anklagelsen: Attenboroughs film för kontroversiell för att sändas på tv

David Attenborough, världens kanske mest kända naturfilmare – som nu hamnat mitt i det brittiska kulturkriget.

Det har blåst upp till storm om ett program om Storbritanniens och Irlands vilda natur, signerad Sir David Attenborough. Orsaken? För att dess beskrivning av naturförstörelsen på öarna riskerar att reta upp högerpartiet Tory och leda till en backlash mot BBC, enligt uppgifter till The Guardian.

Den 96-åriga brittiska TV-profilen David Attenborough har hyllats för sina naturskildringar, som sänts sedan 1950-talet. Tidvis har han också kritiserats för att ge en skev bild, när han under en lång period inte beskrev den pågående naturkris som snabbt förändrar förutsättningarna för livet på planeten. Men på senare år har hans naturskildringar återkommande haft en mörk underton.

– Det fanns inget som stoppade oss, om vi inte stoppade oss själva – och tyvärr har vi inte gjort det. Stora delar av skog har röjts, vatten förorenats, arter har dött ut. Till och med våra hav är skapade efter att ha behandlats som mänsklighetens toalettskål under de senaste årtusendena, 90 procent av fiskarna är borta och koraller bleks vita. År 1997 fanns bara 46 % av planetens vildmark kvar och 70 procent av fåglarna på planeten är tama – vi har ”ersatt det vilda med det tama, säger han i en dokumentär från 2020.

Kritik mot nytt avsnitt

I vad som kan bli hans sista serie berättar han om den vilda naturen på Storbritannien och Irlands öar, en serie som ska sändas primetime på det brittiska public-servicebolaget BBC:s kanal BBC one. Men det som nu har rört upp en kontrovers, är huruvida ett sjätte avsnitt som skildrar naturförstörelsen på öarna och de bakomliggande orsakerna, ingår i serien – eller inte. Enligt uppgifter till The Guardian skulle det ha gjort det men ska nu, bli ett separat program och endast kunna ses på nätet. Orsaken är ett ängsligt BBC – rädda att få kritik från maktpartiet Tory och högerpressen, enligt personer på bolaget som The Guardian pratat med.

– Varför integrerar de inte dessa berättelser i dem alla samtidigt, säger en av de anonyma uppgiftslämnarna som tidningen pratat med.

Uppgifterna i artikeln har fått Caroline Lucas från det brittiska partiet Green party, att se rött.

”Att censurera Storbritanniens mest betrodda röst om naturen är ett chockerande försummelse av BBC:s skyldighet att sända public service. Det KAN INTE tillåtas att sanningen om naturens utarmning blir till offer i det cyniska kulturkrig som uppmuntras av populistiska ministrar”, skriver hon på twitter.

Men kritiken avfärdas av BBC som hävdar att det sjätte avsnittet aldrig var tänkt att bli en del av den ursprungliga serien, utan ska ses som något separat.

– Detta är helt felaktigt, det finns inget ”sjätte avsnitt”, skriver bolaget.

Avsnitten är delvis finansierad av miljöorganisationerna WWF och RSPB, vilket också gett upphov till kritik, något som tidningen Telegraph rapporterade om i veckan.