Radar · Politik

Föreningar gick samman mot Tidöavtalet

Demonstration i Malmö mot Tidöavtalet.

På lördagen demonstrerade ett hundratal personer mot Tidöavtalet i Malmö. Även på andra håll i landet arrangerades protester. Bakom, står ett tjugotal föreningar som förenats i sin kritik mot avtalet de anser står för en ”katastrofal politik”.

– Det här är något nytt och ganska unikt att organisationer från olika områden går samman kring ett gemensamt krav, säger EvaMärta Granqvist som är en av arrangörerna i ett pressmeddelande.

Demonstrationståget som började på Dalaplan slutade på Triangeltorget i Malmö, där det hölls tal. Även på andra håll i landet anordnades det protester mot Tidöavtalet. Föreningarna uppger att protesterna bara är början och att kampanjen, nu ska sprida sig över landet genom olika initiativ.

– Vi inom klimat- och miljörörelsen har bevittnat åratal av försumlighet från makthavarna. För oss representerar Tidöavtalet en katastrofal politik, säger Sima Nasizadeh från Extiction Rebellion Skåne.

Under demonstrationen i Malmö, medverkade bland annat Läkare mot rasism, Jordens vänner Malmö-Lund, Sverige för flyktingamnesti, XR Skåne och Ensamkommandes förbund.