Radar · Mänskliga rättigheter

Sverige halkar på lista för hbtqi-rättigheter i Europa

Spanien har gjort stora framsteg för hbtqi-personers rättigheter, menar ILGA Europe, och landet hoppar sex steg upp på organisationens regnbågsindex.

Paraplyorganisationen ILGA Europe presenterar varje år ett ”regnbågsindex” och på det hamnar Sverige längre ned än tidigare. En bidragande orsak till fallet är att vi i alltför låg grad uppfyller transpersoners rättigheter, menar RFSL. 

– I Sverige väntar vi fortfarande på en ny könstillhörighetslag som fullt ut respekterar transpersoners mänskliga rättigheter. Vi är pinsamt nog sist i Norden. Det enda rimliga nu är att Sverige kommer ifatt och gör samma sak som våra grannländer, säger RFSL:s tillförordnade förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala, i ett pressmeddelande.

ILGA-Europe är den europeiska delen av International lesbian, gay, bisexual, trans and intersex association och paraplyorganisationen släpper sedan 2009 årligen en lista (Rainbow map & index) på situationen för hbtqi-personers mänskliga rättigheter i Europa och Centralasien. 

Hatiskt debattklimat

ILGA menar att debattklimatet i Europa och Centralasien blivit allt mer polariserat och hatiskt, särskilt gentemot transpersoner. De länder som klivit högre upp på listan är länder som infört könstillhörighetslagar som utgår från självbestämmande vid ändring av juridiskt kön. Både Spanien och Finland har gått om Sverige på grund av detta, skriver RFSL.

Sverige hamnar på en sjunde plats, från förra årets sjätte plats. Sverige lever upp till 65 procent av de kriterier ILGA-Europe har ställt upp. Det kan jämföras med Maltas 89 procent, Belgiens och Danmarks 76 procent, samt Spaniens 74 procent. I botten ligger Azerbajdzjan, Turkiet, Ryssland och Armenien med några få procent var. 

Jämfört med våra nordiska grannar hamnar Sverige på näst sista plats. Det är en oroväckande utveckling, tycker Malin Björk, Vänsterpartiets talesperson i hbtqi-frågor och vice ordförande i EU-parlamentets hbtqi-grupp, i ett pressmeddelande.

– Sverige kan bättre än så, säger hon och tillägger:

– I mitt arbete ser jag hur hbtqi-rättigheter görs till ett slagträ som används av högernationalister och högerkonservativa. Det känns bra att utvecklingen ändå går framåt. Men klimatet har hårdnat och vi måste se till att utvecklingen i länder som Ungern och Polen inte sprider sig.

Det finns dock ljusglimtar, tycker ILGA Europe, trots högervindar och anti-hbtqi-retorik. Organisationens verksamhetschef, Evelyne Paradis, skriver att det finns politiker som vågar stå upp för mänskliga rättigheter och jämlikhet.

– Kartläggningen belyser faktumet att framsteg för hbtqi-personers rättigheter fortfarande är möjliga, och viktigare än någonsin. Detta tack vare politiska ledare som kan agera motkraft när det gäller de attacker vi ser på demokratin, säger Evelyne Paradis.

Här hittar du kartläggningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV