Radar · Utrikes

Nya protester i Israel mot omstritt lagförslag

Demonstranter blockerar en motorväg som leder till Jerusalem, i protest mot regeringens planer på att kraftigt förändra det israeliska rättsväsendet.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans koalitionsregering har tagit ett ytterligare steg mot att godkänna en kontroversiell lag om att kraftigt begränsa Högsta domstolens befogenheter. Förslaget passerade i det israeliska parlamentet knesset i en första omgång. För att det ska bli lag krävs ytterligare två omröstningar.

Protesterna har inte låtit vänta på sig och demonstranter blockerade på tisdagsmorgonen motorvägar som leder till Jerusalem, Tel Aviv och Haifa. Demonstrationerna väntas bli omfattande.

Lagförslaget är ett av många omstridda förslag som lagts fram av Netanyahus brokiga koalitionsregering, som allmänt beskrivs som den mest högerorienterade och extrema i Israels historia. Planerna på att göra om rättssystemet har orsakat månader av omfattande protester från motståndare som anser att lagarna skulle driva landet mot ett alltmer auktoritärt styre där regeringen får styra på godtycklig väg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV