Radar · Miljö

Polisoffensiv i tyska kol-byn: ”Absurt”

Dödläge vid Lützerath på onsdagsmorgonen.

– Det som pågår där är absurt.
Det säger den tyska klimatprofilen Luisa Neubauer om den stora polisaktion som nu inletts i Lützerath, ett samhälle tänkt att offras för fortsatt kolenergi.
Polisen säger att byn har börjat utrymmas, men enligt Neubauer strömmar det i stället till demonstranter från hela Tyskland.

Lützerath ockuperas av miljöaktivister, och har blivit symbolen för Tysklands dilemma när rysk gas måste ersättas för att mätta landets energibehov.

Myndigheterna har gått med på energiföretaget RWE:s krav att byn måste bort, för att det jättelika koldagbrottet Garzweiler ska kunna fortsätta växa.

Kravallpolis omringade på onsdagsmorgonen samhället, som sedan månader tillbaka ockuperas av miljöaktivister.

”Utrymningen av Lützerath har börjat”, skriver polisen på Twitter, och uppmanar alla att lämna området frivilligt och fredligt.

"Utan någon plan"

En av de unga som engagerat sig i kampen är Luisa Neubauer, som vid sidan av svenska Greta Thunberg blivit ett av den globala klimataktivismens kändaste namn.

– Vi är väldigt oroliga för människorna där, säger Neubauer på telefon till TT, om läget i Lützerath.

– Och oroliga för vad myndigheternas plan är. Hundratals och åter hundratals poliser skickas dit, utan någon plan för hur situationen ska de-eskaleras.

Den siste bonden i området gav för snart ett år sedan upp försöken att få stanna kvar. Men Lützerath är bara den första i en rad samhällen som måste förstöras om Garzweilers expansion ska fullföljas. Enligt Neubauer är upprördheten fortsatt stor i regionen, och klimataktivisterna har ett brett folkligt stöd som gör att situationen troligen inte kommer att lösas så snabbt och enkelt som polisen tänkt sig.

– Det är överväldigande. Folk har kämpat i över 20 år för att skydda sina byar, säger hon.

– Nu har det övergått i att handla mindre om byarna än om kolet under dem. Folk ansluter från hela landet, och även från utlandet.

Kritiska experter

För att få tillstånd att förstöra byarna tvingades RWE gå med på att kolutvinningen ska avslutas senast 2030. Tills dess ska den förnybara energin ha byggts ut tillräckligt för att ersätta det smutsiga kolet.

Men enligt klimatrörelsen är gruvan onödig redan i dag. Och flera experter håller med. ”Många vetenskapliga rapporter kommer fram till att exploatering av brunkolet under Lützerath inte är nödvändig för försörjningssäkerheten och nätstabiliteten, utan har bestämts politiskt”, skriver forskargruppen Scientists 4 Future i ett öppet brev på onsdagen.

Ska åka dit

Konflikten är storpolitik i Tyskland, särskilt som den splittrar regeringspartiet Die Grüne, miljöpartiet vars ungdomsförbund engagerat sig för Lützerath.

– Vi behöver regeringar som inte gör upp med Europas smutsigaste företag och går emot Parisavtalet, säger Luisa Neubauer.

Hon är själv ännu inte på plats, men planerar att åka dit senare i veckan. Neubauer säger till TT att klimatrörelsen hoppas att stödaktionen fortsätter att växa, och att tiotusentals människor kan ansluta framåt helgen.

Även svenska klimataktivisten Greta Thunberg planerar att resa till Lützerath. Hon skriver på Twitter att hon ska delta i protesterna på lördag.

Texten har uppdaterats.