Glöd · Ledare

Nato eller yttrandefriheten

Kommer ni ihåg varför vi plötsligt fick så bråttom in i Nato? Vad var det vi skulle värna? Vår demokrati, vår yttrandefrihet, våra fri- och rättigheter, hette det då. Med Putins invasionskrig som ursäkt så kastades en ansökan in utan att någon samhällsdebatt hanns med, än mindre en folkomröstning eller ett val där frågan var uppe. Demokratin skulle skyddas skyndsamt, så vi hoppade just den delen. 

Vi skulle rusa in i Nato så att inte Putin, som inte klarat av att ta mer än en liten del av Ukraina, helt plötsligt skulle prioritera att invadera Sverige. Det var så bråttom att varken Magda eller Uffe hade tid att titta runt hörnet, och när de tog svängen runt det så tog det tvärstopp när de sprang in i Erdogans stängda port. En port som han bara är beredd att öppna om vi betalar med att offra kurder och våra fri- och rättigheter. 

Som många utpressare begärde han bara mer ju mer Magda och Uffe gav honom, och mer fick han. När sedan några fått nog av fjäskande och bestämde sig för att protestera genom provokativa aktiviteter, då förklarade Uffe att det var deras fel att Sverige, som det hette, nu var i det farligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.

Det säkerhetspolitiska läget vi är i har alltså inte skapats av ansökan till Nato, vapenexport till ett brinnande krig och den politik som Magda och Uffe har fört? Den har skapats av några få personers manifestationer? 

Nu har polisen tagit det till nästa nivå och nekat tillstånd till en ny koranbränning efter dialog med Säkerhetspolisen. Koranbrännarnas syfte är oftast smaklösa, men det står i direkt strid med lagen och yttrandefriheten att stoppa en sådan manifestation. Avslag får visserligen ges enligt ordningslagen om ”det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi”.

Men här handlar det varken om trafiken, en epidemi eller vad som kan hända vid eller i närheten av sammankomsten. Här handlar det om en alarmistisk statsminister som till varje pris, även yttrande- och demonstrationsfrihetens, vill ansluta oss till en aggressiv kärnvapenallians.  

Och Uffes alarm har gett effekt, 42 procent vill nu förbjuda brännande av heliga skrifter på offentlig plats. Det är illa i sig, men det som är riktigt, riktigt illa är att polisen och Säpo i strid med lagen hänger på. 

Någon som fortfarande tror att Nato kommer vara garantin för frihet och demokrati, kommer skydda våra fri- och rättigheter? 

Manifestationer för yttrandefriheten och provokationer av Erdogan är nu viktigare än någonsin.  

Koranbräningar och andra manifestationer vars främsta syfte är provocera miljontals människor.