Radar · Inrikes

Medier slipper lämna ut bilder från upplopp

En banderoll med texten "Nej till koranbränning.

Trots krav från åklagare slipper medier, som var på plats vid upploppet i Rosengård i Malmö mellan den 3-4 september 2023, att lämna över sitt bildmaterial till polisen, enligt beslut av Malmö tingsrätt.

Tingsrätten hänvisar i sitt beslut till Högsta domstolen som sedan tidigare sagt att ett editionsföreläggande inte får användas i syfte att få fram identiteten på en person som ännu inte är misstänkt.

– Åtal har redan väckts mot de flesta som varit misstänkta i upploppet. Syftet med den begärda bevisningen verkar därför främst vara att få fram vilka ytterligare personer som gjort sig skyldiga till brott. Intresset mot att lämna ut de begärda filmerna och fotona är således starkare än skälen för ett utlämnande, säger rådmannen Christina Nilsson, en kommentar.

Mediebolagen har vägrat med hänvisning till källskyddet samt att det hotar journalistiskt oberoende.

De medier det handlat om är Aftonbladet Hierta AB, Expressen Lifestyle AB, TV4 AB, AB Dagens Nyheter, Sveriges Television AB, TT Nyhetsbyrån AB, Sydsvenska Dagbladet AB samt PP Press AB. Åklagaren har återkallat sin begäran gällande Schibsted Sverige AB.