Radar · Utrikes

Ovädret skapar problem i Norge – fortsatt ostabilt i helgen

En översvämmad campingplats i Arudal/Bagn på fredagen.

Extremovädret Hans fortsätter att orsaka stora problem i Norge. Tusentals har fått lämna sina hem och alla vägar mellan Oslo och Trondheim har stängts. Och ännu syns ingen lättnad.

Vattnet stiger i sjöarna runt kring Drammen. I sjön Øyeren väntas vattnet stiga med två meter från torsdagen.

– Vi är uppe på röd nivå även i de nedre delarna, där vattennivån kommer att stiga till helgen och fortsätta att hålla sig högt, säger Ivar Berthling, sektionschef vid Norges vatten- och energimyndighet (NVE) till NRK.

På flera ställen är det också stor risk för jordskred och NVE uppmanar folk att hålla sig borta från branta sluttningar, bäckar och älvar i översvämningsområdena.

– När det är så mycket vatten som det är nu är krafterna enorma, och älven kan gräva väldigt, säger Ivar Berthling.

Flera vägar har kunnat öppnas på platser där vattenflödet har minskat något, men lika ofta kommer rapporter om stängda vägar. På fredagseftermiddagen stängdes E6 av på en rad platser norr om Lillehammer, och enligt NRK var då alla vägar mellan Oslo och Trondheim avstängda.

Nyfikna vållar problem

Vid lunchtid på fredagen var runt 3 600 personen över hela södra Norge evakuerade från sina hem. Under dagen pågick räddningsinsatser vid bland annat älven Glommas mynning, och fler evakueringar väntas i helgen, bland annat runt Tyrifjorden väster om Oslo.

Men det är inte bara vattnet som ställer till problem, polis och räddningstjänst måste också hantera oroliga och nyfikna människor som vill titta på de höga vattenflödena och därmed utsätta sig för stora risker.

”Och det gäller även alla som äger stugor, som uppmanas att inte åka till dessa i helgen”, skriver polisen i ett uttalande.

Från vädergudarna kommer heller ingen hjälp ännu. Det ostadiga vädret kommer att hålla i sig åtminstone över helgen och inledningen av nästa vecka, enligt norska Meteorologisk institutt. Temperaturerna väntas stiga något, men nya skyfall väntas under natten mot söndag, ett oväder som kan ligga kvar till onsdag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV