Radar · Utrikes

Minst 53 döda efter bränder på Hawaii

Människor på Hawaii har evakuerats för att undfly de kraftiga skogsbränderna som har tagit ett 50-tal personers liv redan.

Minst 53 personer har dött i de kraftiga skogsbränder som härjar på ön Maui i amerikanska delstaten Hawaii.

Det uppger delstatens guvernör Josh Green, som befarar att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

Skogsbränderna väntas bli den dödligaste naturkatastrofen i delstaten sedan 1961 då 61 människor miste livet i en tsunami på Big Island.

Under natten till fredagen, svensk tid, rapporterades minst 53 personer ha omkommit.

Över 1 000 byggnader har förstörts i bränderna som fortfarande pågår i området kring den historiskt betydelsefulla kuststaden Lahaina, där nästan inget har gått att rädda. Uppskattningsvis är 80 procent av staden nedbrunnen, enligt Green.

– Det råder ingen tvekan om att alla skulle beskriva det som om en bomb träffat Lahaina. Det är total förödelse, säger han.

Röken och hettan har tvingat människor att försöka fly, vissa ut i Stilla havet. Eldsvådorna har också förvärrats av de orkanliknande vindar som drog in från söder.

USA:s president Joe Biden sade tidigare under torsdagen att bränderna i Hawaii är en naturkatastrof av enorm omfattning. Presidenten meddelande också att han frigör federala nödinsatser för ögruppen och främst den hård drabbade ön Maui.

Därmed uppgraderas naturkatastrofen till en av de högsta risknivåerna, med omfattande federal hjälp till utsatta.

Dessutom kan utökade evakueringsinsatser göras, om så blir nödvändigt. Många försöker ta sig från Hawaiiöarna med flyg så fort de kan under den pågående katastrofen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV