Radar · Migration

Kuppen i Niger gör Italien orolig för ökad migration

Migranter tar sig genom öknen i Niger, vidare mot Libyen.

Militärkuppen i Niger och risken för efterföljande militära ingripanden gör den italienska regeringen orolig – över ökade migrantströmmar mot Europa. De vill se en diplomatisk lösning och uppmanar EU att visa en enad front.

I veckan konstaterade Italiens utrikesminister Antonio Tajani att den italienska regeringen vill se en diplomatisk lösning på den uppstådda situationen i Niger, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Anledningen är att ett militärt ingripande i landet, något som den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas hotat med, skulle kunna leda till ett regelrätt krig i området och med det en ökad ström av migranter. Niger är ett av de länder som många migranter tar sig igenom när de söker sig mot EU.

”Migrationsfrågan måste konfronteras på europeisk nivå eftersom frågan är så omfattande att Italien inte ensamt kan lösa den”, sa Tajani.

Högerextrema premiärministern Giorgia Meloni har vid upprepade tillfällen talat om att kampen mot människosmugglare är högsta prioritet för Italien. Från utrikesminister Tajani låter det likadant. 

– Vi måste stoppa utnyttjandet av dem som söker ett bättre liv och utnyttjas av människohandlare, som är samma individer som också handlar med vapen och droger, sade han enligt Ansa. 

Utrikesminister Tajani uppmanar också EU att uppvisa en gemensam front i frågan. Men Frankrike, som sedan tidigare har militära trupper i landet, har redan uttryckligen gett stöd för planerna på en militär insats i landet. 

Många västländer har sett Niger som en demokratisk partner i en region som präglas av militärkupper och hot från väpnade grupper. Oron ökar nu för att Ryssland och paramilitära grupper som Wagner ska få ökat inflytande i landet. 

Från EU:s håll pågår nu ett arbete med att införa sanktioner mot juntamedlemmar som tagit makten i Niger, rapporterar Reuters.

Läs mer: 

Kupp kan förlänga beroende av ryskt uran

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV