Radar · Fred

Lula: ”Vi behöver fred och samarbete”

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva och Indiens premiärminister Narendra Modi hälsar på varandra under helgens G20-möte i Delhi.

G20-mötet i Delhi är över och Indien lämnar över till 2024 års värd Brasilien. Till mötet i Rio de Janeiro nästa år är Rysslands president Vladimir Putin välkommen, enligt president Lula da Silva.

– Det finns inte en chans att han skulle bli gripen, säger han.

Mötet som hållits i Indien har nu formellt avslutats och nästa års värd Brasilien har tagit över stafettpinnen.

– Vi kan inte låta geopolitik störa G20:s agenda för diskussioner, säger president Luiz Inácio Lula da Silva vid slutet av mötet, med en underförstådd hänvisning till diplomatiska gräl över Ukrainakriget.

– Vi har inget intresse av ett delat G20. Vi behöver fred och samarbete i stället för konflikt.

Kritiserat krigsuttalande

I ett gemensamt uttalande från mötet i lördags fördömdes kriget i Ukraina, men utan att peka ut Ryssland, vilket omedelbart väckte kritik från ukrainskt håll.

Vidare säger Lula da Silva att Rysslands president Vladimir Putin kommer att bli inbjuden till G20-mötet i Rio de Janeiro nästa år.

– Vi lever fredligt och vi vill behandla människor väl. Så jag tror att Putin enkelt kan komma till Brasilien, säger han i en intervju med indiska mediebolaget First Post.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag utfärdade i mars en internationell efterlysning av bland andra Rysslands president Vladimir Putin för delaktighet i kidnappningarna av ukrainska barn under kriget, vilket klassas som ett krigsbrott.

Indien är inte medlem i ICC men Putin, som den senaste tiden inte deltagit i internationella sammanhang, har trots det valt att inte närvara vid G20-mötet i Delhi. I stället har han representeras av utrikesminister Sergej Lavrov.

Brasilien däremot är medlem i ICC. Men Putin riskerar ändå inget om han skulle resa till mötet, säger Lula da Silva till First Post.

– Om jag är president och om han kommer till Brasilien finns det inte en chans att han skulle bli gripen.

Tre viktiga punkter från mötet

Nya kryddvägen:

En överenskommelse om samarbete om en ny transportled, ”kryddvägen” som utmanar Kinas ”nya sidenväg”. USA, EU, flera länder i Mellanöstern och Indien samlas i projektet som ska koppla ihop järnvägar, hamnar med kraftledningar, dataöverföring samt rörledningar för vätgas.

Kriget i Ukraina:

Utan att nämna Ryssland fördömde G20-länderna kriget i Ukraina i ett gemensamt uttalande. Tonen var mindre hård än förra året, då man pekade ut Ryssland och fördömde landets aggression mot Ukraina. Årets uttalande resulterade i direkt kritik från ukrainskt håll.

AU permanent medlem:

Afrianska Unionen (AU) blev under lördagen permanent medlem i G20. AU, en sammanslutning av 55 afrikanska länder, har nu samma status som EU.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV