Radar · Basinkomst

”Kommunal vann! Städstrejk avblåst”

 Storstrejken avblåst – städare får låglönesatsning.

Den planerade strejken bland städare blåstes av – arbetsgivar­organisation Almega gav sig efter hotet om strejk – städarna och Kommunal får nu en låglönesatsning i årets avtalsförhandlingar.

Det har varit många förhandlingar mellan facket Kommunal och arbetsgivar­organisation Almega.

Kommunal krävde både lönehöjningar och den låglönesatsning som är en del av industrimärket – något arbetsgivarna inte ville gå med på. Så i förra veckan, den 4 oktober, varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna med Almega strandat.

Den planerade strejken bland städare blåstes av – Almega gav sig efter hotet om strejk – städarna och Kommunal får igenom sitt krav på  låglönesatsning.

Industrimärket: De kollektivavtal som industrins parter kommer avtalar om blir norm för lönekostnadsökningen i övriga avtal på arbetsmarknaden.

– Jag är glad att medlemmarna även i denna bransch nu får den låglönesatsning vi krävt och som är en central del av årets avtalsrörelse. Vi kan konstatera att det bud vi har fått från medlarna innebär rejäla höjningar av lägstlönen. Låt detta vara en tydlig signal till alla arbetsgivare.

– Kommunal kommer ta strid för alla medlemmar – oavsett storlek på avtalet. I Sverige ska vi inte ha fattiga arbetare, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Avtalet innebär att lägsta lönen (utgående lön*) i kollektivavtalet blir högre – ”höjs år ett med 750 kronor och år två med 800 kronor”.

Utgående lön: När man definierar lönen använder man sig av två begrepp, minimilön och utgående lön. Minimilön är den lägsta lönen i kollektivavtalet, utgående lön är lön som betalas utöver minimilönen. Källa: Handelsnytt.

– Under den gånga helgen har vi suttit i förhandlingar och nu har vi äntligen ett avtal som innehåller ordentliga låglönesatsningar i enlighet med industrimärket. Avtalet ger högre höjningar av lägstlönen, vilket dels ger alla som nyanställs bättre förutsättningar att kunna leva på sin lön, dels höjer medellönen i branschen som helhet, säger Johan Ingelskog, Kommunals avtalssekreterare.