Radar · Inrikes

Klyftan mellan olika generationers världsbild ökar

Unga människor lever i en värld.

– Vi som är medelålders missar det stora skifte som sker rakt framför näsan på oss, säger Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen.

Nio av tio är online dagligen, visar rapporten Svenskarna och internet 2023 från Internetstiftelsen.

60- och 70-talister befinner sig på Instagram och Facebook i en betydligt större utsträckning än de födda på 90- eller 00-talet. Där är det i stället Tiktok och Snapchat som dominerar. Plattformar där den äldre generationen i princip inte existerar.

Jonasson poängterar att det i sig inte behöver vara ett problem med olika kanaler men att risken finns att debatten med stort D försvinner.

– Vi har inte längre ett och samma samtal i Sverige. Politisk diskussion sker inte längre i de stora gemensamma kanalerna som för 20–30 år sedan, säger Måns Jonasson.

Och får medhåll av Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen:

– Nu tar vi del av mer och mer information enskilt. Förr tittade vi på samma tv eller läste i samma dagstidning. Det som hände då var att vi fick gemensamma ord för saker. Det är bra och berikar, men det är rent nödvändigt när det händer svåra saker. För att vi ska kunna hjälpa varandra.

Så stor andel har använt de olika nätverksplatserna/sociala medierna dagligen det senaste året
Så stor andel har använt de olika nätverksplatserna/sociala medierna dagligen det senaste året. Nyhetsgrafik: Anders Humlebo/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV