Radar · Utrikes

Israel: Fotografer medskyldiga till attacken – avvisas av nyhetsbolag

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har riktat skarpa anklagelser om att journalister i förväg fått kännedom om terrororganisationen Hamas attack mot landet den 7 oktober.

”Dessa journalister var medskyldiga till brott mot mänskligheten; deras handlingar gick tvärt emot yrkesetiken”, skriver Netanyahus stab i sociala medier.

Ett officiellt och skarpt uttalande från kommunikationsminister Shlomo Karhi pekar ut CNN, The New York Times och nyhetsbyråerna AP och Reuters.

Bakgrunden till uttalandena är organisationen Honest Reporting, som säger sig vilja granska mediers vinkling mot Israel. I ett utspel ville man belysa det faktum att fotografer fanns på plats redan när Hamas många milismän inledde de omfattande attackerna mot Israel den 7 oktober. Organisationen ifrågasätter att fotograferna var journalister, undrar om de ”bara råkade dyka upp” och ställer en fråga om de i själva verket kan ha ”samordnat sig i förväg” med Hamas.

Inga bevis

Samtidigt medger Honest Reportings chef Gil Hoffman, som tidigare har arbetat som reporter på tidningen The Jerusalem Post, att de inte har några bevis som föranledde de publika frågeställningarna.

– Det var legitima frågor att ställa, säger han, och tillägger att organisationen inte utger sig för att vara en nyhetsredaktion.

I stället säger han att organisationen har gjort sitt jobb genom att få de stora mediehusen att ”förtydliga sanningen”.

Bilderna från attacken har publicerats av flera av världens största medier. Det finns inga oberoende uppgifter som tyder på att bilderna skulle ha manipulerats eller att de frilansande fotograferna på plats var del av händelseförloppet som sådant.

Det är inte ovanligt att journalister eller fotografer får kännedom om att någonting är på väg att ske, utan att veta exakt vad. Det kan väcka etiska frågor om i vilken grad man blir en part i skeendet. Det är inte heller ovanligt att journalister och fotografer är ”inbäddade” med militära styrkor – det vill säga får följa med dem till farliga områden under särskilda villkor. Så sker exempelvis med Israels armé IDF i kriget nu.

– Vi utförde ett nyhetsarbete som är väldigt typiskt när stora händelser, ett stort ögonblick, äger rum, och vi behöver reda ut vad det är och underrätta världen om det, säger AP:s redaktionschef Julie Pace i AP:s egna artikel om detta.

Enligt henne var det tydligt redan när de första raketerna steg från Gaza på lördagsmorgonen att något stort var i görningen. Vid stora händelser är det vanligt att ta emot bildmaterial från frilansfotografer på plats, tillägger Pace.

"Inte sant"

En av fotograferna som pekas ut finns på en bild som Honest Reporting har fört vidare – en ”selfie” där han får en puss på kinden av terrorstämplade Hamas högste ledare i Gaza, Yahya Sinwar. AP och CNN meddelar att de inte kommer att köpa in bilder av den fotografen i framtiden.

”Även om vi i detta skede inte har funnit några skäl att ifrågasätta hur journalistiskt korrekt hans arbete för oss har varit så har vi beslutat oss för att avbryta alla kontakter med honom”, meddelar CNN.

Påståendena om att man skulle ha haft kännedom om Hamas planer är inte sanna, meddelar The New York Times, som reagerar starkt.
Journalister och fotografer i regionen utsätter sig redan i utgångsläget för stora risker för att berätta för allmänheten vad som händer, anför tidningen:

”Det är den grundläggande roll som en fri press har i krigstid.”

Fotnot: Även TT har genom nyhetsbyråns samarbete med AP publicerat och distribuerat bilder tagna av fotografen som AP och CNN nu har avslutat sitt samarbete med.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV