Radar · Mänskliga rättigheter

Irans feminister i fokus när Göteborg tar natten tillbaka

Tidigare manifestation med Ta natten tillbaka i Göteborg.

Ta natten tillbaka-rörelsen i Göteborg håller gatufest på lördag kväll, med slagordet ”Kvinna, liv, frihet”, hämtat från kurdiska kvinnokämpar.
– Detta är en rörelse som av vår regering blivit stämplade som terrorister, konstaterar Johanna Söderberg, en av arrangörerna.

Ta natten tillbaka ingår i en global feministisk rörelse mot mäns våld mot kvinnor och transpersoner. Varje år hålls Ta natten tillbaka-manifestationer i flera städer och 30 länder runt om i världen.

I Göteborg har Ta natten tillbaka arrangerats i olika konstellationer genom åren. De som arrangerar årets gatufest har hållit på sedan 2018. En av dem är Johanna Söderberg, och hon berättar att denna gång vill de rikta uppmärksamheten på den feministiska kamp som pågår i Iran:

– Vi vill uppmärksamma att det faktiskt sker en feministisk revolution i Iran, vilket inte bara är unikt utan också helt fantastiskt. De modiga kvinnor som går ut på gatorna kämpar inte bara för alla iranier utan också för världens alla kvinnor. Vi vill också lyfta den rörelse varifrån slagordet ”Kvinna, liv, frihet” kommer, den kurdiska frihetsrörelsen. Detta är en rörelse som av vår regering blivit stämplade som terrorister trots att deras modiga kamp mot bland annat IS är samma kamp som den som förs i Iran.,

Vilka är dina förväntningar inför kvällen och vad tror du om uppslutningen?

– Tyvärr valde ju vädret en icke-feministisk hållning i år och gav oss snö. Vi hoppas dock många feminister trotsar vädret och sluter upp. Vi räknar med ungefär 200 deltagare och kommer bjuda på musik, samba, dans och en och annan överraskning på vägen.