Radar · Politik

Ministern kallar till krismöte om tågstrul

Det har varit svårt att få överblick kring tågtrafiken i sommar eller hur planerade banarbeten kommer att påverka tidtabellerna.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) bjuder in Trafikverket, tågbolag och företag till krismöte om järnvägen. Det är ett försök att komma närmare en lösning på de omfattande problemen inom järnvägstrafiken.

Trafikverket, Tågföretagen och Transportindustriförbundet och bolagsjättar som LKAB, Stora Enso och Volvo Cars är några av de inbjudna, enligt ministerns lista.

Det är en lång tids strul i tågtrafiken och svårigheten att planera avgångar som gjort att infrastrukturminister Carlson vill träffa aktörerna för samtal den 19 juni.

”Den rådande situationen är inte acceptabel. Både resenärer och transportköpare ska kunna lita på att komma fram i tid och att leveranser kan ske enligt avtal. Det är en grundläggande förutsättning” säger Carlson i en kommentar.

Försenade biljettsläpp

Bland annat har SJ:s biljettsläpp till sommaren och flera tidigare storhelger kraftigt försenats. Det skylls till största delen på att Trafikverket fortsätter att vara sent med besked till operatörerna om vilka avgångar de kan köra och vilka banarbeten som planeras. Trafikverktyget hänvisar till problem med det nya planeringssystemet.

I maj meddelade Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana att myndigheten först i december räknar med att kunna ha tillräckligt lång framförhållning i sin planering för tågtrafiken. Det innebär fortsatt risk för sena besked om avgångar och tajt om tid för att boka biljetter för resenärerna.