Radar · Utrikes

Franska jättar sänker priset på mat efter massiv kritik

De ökande matpriserna har fått de matälskande fransmännen att minska på sina inköp.

Hela 75 franska matproducenterna har gått med på att sänka sina priser till nästa månad. Vändningen kommer efter ett möte med franska finansministern som har reagerat på att råvarupriserna har gått ned medan maten fortsatt gått upp.

Det har länge stormat kring de franska matpriserna där konsumenterna har reagerat kraftigt på att de ständigt stiger trots att världsmarknadspriserna på råvaror sjunkit. Kritiken riktar sig mot de franska företagen som anklagas för att ha passat på att berika sig med ökade marginaler. Bara under mars månad steg priserna med rekordhöga 16 procent, rapporterar Reuters.

Företagen, som ingår i överenskommelsen, står för runt 80 procent av vad fransmännen äter. De uppmanas nu sänka sina priser till juli månad. Om de inte gör det hotas de av dryga böter. ’

Den franska finansministern Bruno Le Maire uttalade sig under fredagen och menade att han hade säkrat en överenskommelse med 75 matproducenter. Han har tidigare varnat företagen för att de har tagit ut oskäligt höga vinster.

– Redan i juli kommer priserna på vissa produkter att sjunka. Det kommer att vidtas åtgärder mot de som inte följer reglerna, sade Bruno Le Maire till tv-kanalen BFM TV.

Han tillade att produkter som pasta, kyckling och vegetabilisk olja kommer att ingå, medan priserna på nötkött, fläsk och mjölk inte kommer att påverkas.

Handlar mindre

Organisation Fédération du Commerce et de la Distribution (FCD) som företräder de franska livsmedelsbutiksföretagen välkomnar att myndigheterna tar till hårdhandskarna eftersom matproducenterna hittills vägrat sänka priserna. Redan nu har konsumtionen av matvaror sjunkit drastiskt.

Den franska årliga inflationen beräknas ligga på runt 6 procent efter att priserna på energi och olja gått ned. Samtidigt gick matpriserna upp 16 procent förra månaden, rapporterar Reuters.

Bondeprotester

Syre har tidigare skrivit om hur franska bönder protesterat mot de låga ersättningsnivåerna för matproducenter. I april ledde deras protester till reformer kring hur de stora butikskedjorna sätter sina priser. En sådan regel är att butikskedjorna inte får rea ut franska matprodukter utan måste alltid behålla en marginal på 10 procent.

Läs mer om böndernas protester: