Glöd · Debatt

Sluta ta in varor som gynnar Putin och Ryssland

Affisch med texten "Mmm.

Ansvaret på att bojkotta företag som har verksamhet i Ryssland borde inte bara ligga på oss som konsumenter. Även matbutikerna har ett stort ansvar, skriver Katarina Kuzmanovic och Daniel Eriksson från MP Lerum.

DEBATT. Har du skänkt pengar till Ukrainas offer men köper fortfarande O`Boy och Marabou?
 
Något vi har varit överens om över hela den politiska skalan är att vi fördömer Rysslands invasion av Ukraina, ett krig som hotar våra demokratiska grundvalar, och vi har därför helhjärtat ställt oss på Ukrainas sida. Så vad har en bojkott av Marabou och O`Boy med det ryska kriget mot Ukraina att göra?
 
Ukraina har släppt en Skamlista på företag som beskrivs som ”ryska krigssponsorer”. Mondelez International är företaget som äger Marabou, O`Boy, Philadelphiaost, Toblerone, med flera och finns på skamlistan för att Mondelez betalar mångmiljonbelopp i skatter till Ryssland. Så varför läggs ansvaret på oss konsumenter för huruvida vi ska köpa varor från företag som har marknadsekonomiska fördelar av att verka i Ryssland? Ansvaret ska läggas på de svenska leverantörer som köper in deras varor för att sälja dessa vidare till oss slutkonsumenter.
 
Många kommuner har beslutat att sluta köpa varor från företag som bedriver verksamhet i Ryssland och därmed undvika att bidra till Putins krigskassa. Det tycker vi är ett väldigt bra ställningstagande och vi tycker därför att alla matbutiker och kosmetikaförsäljare ska göra detsamma. Givetvis finns det också ett personligt ansvar och konsumentmakt kan vara viktigt, men man kan inte begära av vanliga människor att känna till vilka varor som ingår i ett stort konglomerat. Därför tycker vi att handlarna har makt att göra skillnad genom att inte ta in varor från företag som är ryska krigssponsorer.
 
Frågan är större än choklad och den aktiva samhällsmedborgarens samvete, det handlar om grundläggande värderingar – om rätt och orätt, gott och ont. Ensam är alltid svag.