Radar · Miljö

Ny värmebölja i Spanien –lagun förvandlad till saltöken

De tusentals flamingos som brukar häcka vid en lagun i Málaga har i år flugit förbi.

En ny värmebölja har dragit in över Spanien, ett av de länderna som spås drabbas hårdast av klimatförändringarna. I Málaga har Andalusiens största saltvattenlagun förvandlats till en saltöken.

Just nu drar heta vindar in från Nordafrika över Spanien. Enligt den statliga vädermyndigheten Aemet så syns temperaturer på uppemot 44 grader.

– Värmen kommer att vara väldigt intensiv både på måndag och tisdag på den Iberiska halvön och även Baleariska öarna med temperaturer mellan 38 och 40 grader i stora delar av landet och 42–44 grader i delar av Andalusien och (den nordöstra regionen) Aragon, säger Rubén Del Campo, talesperson för Aemet, till TT.

Spanien drabbades redan i april i år av en extremt tidig värmebölja, där Cordoba slog spanskt värmerekord för april, med uppmätta 38,8 grader. Även förra året drabbades landet av torka och värmerekord.

Spanien anses av forskare vara ett av de länder som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna. Förra året visade en studie att Spanien och Portugal genomgick den torraste perioden på 1200 år.

Och tecknen på torkan märks på flera håll. Tidningen Sydkusten skriver att en saltvattenlagun i naturreservatet Fuente de Piedra i Málaga i år har torkat ut helt och att de tusentals flamingor som brukar häcka där nu har valt att flyga förbi platsen.

Orsaken till torkan är flera år med låga nederbördsmängder, uppger África Lupión, direktör för naturreservatet, i en intervju med radiokanalen Cadena SER.

På grund av att lagunen nu förvandlats till en saltöken har den årliga ringmärkningen av flamingoungar fått ställas in, något som även skedde år 2021 på grund av vattenbrist, skriver Sydkusten.

Läs mer: 

Rekordvarm vår i Spanien

Torka och bränder vanligare i Sydeuropa -torraste perioden på 1200 år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV