Radar · Morgonkollen

Skarpa protester efter nya dödsdomar i Iran

Tårgas användes mot demonstrerande utanför universitetet i huvudstaden Teheran.

Nya dödsdomar utfärdas mot demonstranter i Iran. Omvärlden fördömer dödsdomarna och avrättningar.
En dotter till Irans tidigare president döms till fem års fängelse för ”propaganda”.

Ytterligare tre personer har dömts till döden i Iran enligt landets rättsväsende. De tre anklagas för att ha dödat tre medlemmar i Irans säkerhetsstyrkor i samband med den protestvåg som rasat i landet efter 22-åriga Masha Aminis död i moralpolisens förvar i september.

Samtidigt kom besked om att en dotter till förre presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani, den 60-åriga tidigare parlamentsledamoten Faezeh Hashemi, dömts till fem års fängelse. Hon stod åtalad för ”propaganda” och handlingar som stred mot den nationella säkerheten enligt hennes advokat. Hashemi ska överklaga domen.

Hashemi greps i Teheran 27 september när hon uppmanade invånare att demonstrera.

Nya domar och tidigare verkställda dödsdomar väcker en växande vrede i flera länder, där Danmarks nya regering har intagit en moralisk ledarroll med kraftig diplomatisk kritik riktad mot regimen i Teheran.

Väcker vrede

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) har kallat till sig Irans sändebud i Köpenhamn, och säger att avrättningar väcker den danska regeringens vrede.

– Vi fördömer å det skarpaste avrättningarna av två unga iranska demonstranter. Det är helt oacceptabelt, och det har vi meddelat det iranska styret, säger utrikesministern efter möte med ambassadör Afsaneh Nadipour.

Köpenhamn vill också att EU samlas till krafttag gentemot Teheran, något som Løkke Rasmussen ska föreslå vid möten i Paris och Bryssel under fredagen, rapporterar Ritzau.

Även EU, Frankrike och Tyskland kallar upp de iranska ambassadörerna som är ackrediterade i Bryssel, Paris och Berlin, skriver AFP.

Sverige kallade till sig den iranske Stockholmsambassadören i mellandagarna efter de första offentligt kända avrättningarna. Då framförde ”Sveriges och EU:s tydliga fördömanden av dödsdomar och och avrättningar kopplade till protesterna” enligt UD.

”Sverige och EU fördömer även de två ytterligare avrättningarna som sedan dess har verkställts”, skriver UD i ett mejl till TT.

Fyra avrättade

Hittills har fyra personer avrättats i Iran i samband med regimkritiska protester, enligt officiella iranska bekräftelser.

De nya dödsdomarna på fredagen hänvisade till ”krig mot Gud”, enligt den islamiska republikens rättsväsendes eget nyhetsorgan Mizan.

Två andra har dömts till fängelsestraff i samband med händelsen. Domarna kan överklagas.

Sammanlagt har 17 personer hittills dömts till döden i samband med protesterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV