Radar · Djurrätt

Salmonellautbrottet gör att 165 000 hönor avlivas

Trots att de flesta hönor inte blir sjuka av salmonella så avlivas de, på grund av risken att sprida smittan vidare till människor.

Efter den senaste tidens salmonellalarm gick flera livsmedelskedjor ut under tisdagen och återkallade fler ägg. Utbrottet uppges vara koncentrerat till en anläggning – där 165 000 hönor ska avlivas.

Redan i förra veckan började ägg återkallas efter larm om att de kan innehålla salmonella. Därefter har flera återkallanden gjorts, senast under tisdagen, då Ica, Axfood, Lidl, Coop och Kronägg uppdaterade sina återkallanden.

Källan till salmonellautbrottet uppges vara en enda.

– Det rör sig om en fysisk plats och ett företag. Det är alltså inte flera olika gårdar som drabbats, säger Katharina Gielen, smittskyddschef vid Jordbruksverket, till TT.

Enligt nyhetsbyrån kommer nu uppemot 165 000 hönor att avlivas.

Eftersom höns sällan blir sjuka av salmonella handlar det om till största delen friska djur. Men eftersom salmonella kan spridas till människor så genomförs därför massavlivningar i Sverige.

"Ohållbara djurfabriker"

Enligt organisationen Djurens rätt handlar det om sveriges största äggproducent, som har uppemot två miljoner höns i flera byggnader.

– Det är inte första gången den här äggfabriken råkat ut för storskalig smitta med massavlivning av hundratusentals hönor som följd. Såhär får det inte fortsätta, de ohållbara djurfabrikerna måste monteras ned, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett uttalande.

Organisationen menar att salmonellautbrottet tyder på att det inte skett tillräckliga förebyggande åtgärder och lärdomar efter det, och att äggfabrikerna är för storskaliga i Sverige.

Förra året publicerade Djurens rätt en rapport där de presenterade förslag på hur man kan hindra smittspridning i svenska djurfabriker. Där ger de bland annat förslaget att införa ett slutdatum då mer än 100 djurenheter (för hönor är en enhet hundra individer) inte längre får hållas på samma gård, för att minska antalet företag med storskalig djurhållning. De föreslår också att det bör införas ett mål i livsmedelsstrategin om halverad köttkonsumtion till år 2030.

Vilka specifika ägg som återkallas går att läsa på Livsmedelsverkets hemsida.