Zoom

Protester i Tyskland kopplas till Kreml

Tongivande grupper i Tyskland som verkar för att stoppa landets stöd till Ukraina kopplas till individer med direkta band till Kreml och högerextrema organisationer. Det visar en granskning av Reuters. Även i Sverige sprids propaganda från Kreml ofta från högerextrema källor.

I september tidigare i år samlades runt 2000 personer vid den gotiska katedralen i Köln. Kravet – Den tyska regeringen måste bryta med koalitionen i väst som stöder Ukraina.

”Vi måste sluta vara en amerikansk vasallstat”, sa den högerextrema politikern Markus Beisicht i ett tal på demonstrationen, rapporterar Reuters.

Markus Beisicht har ett långt förflutet som ledare för högerextrema och antimuslimska initiativ i Köln. 2014 uppmärksammades Beisichts dåvarande parti PRO-NRW för en antimuslimsk demonstration tillsammans med fotbollshuliganer som urartade i stora kravaller.

Kopplingar till Kreml

I protesterna i Köln för att förändra Tysklands stöd till Ukraina var inte bara Markus Beisicht tongivande. Kring honom har Reuters identifierat flera personer med direkta kopplingar till Kreml. En av dem Rostislav Teslyuk, idag Max Schlund. Han är tidigare rysk officer. Bara för några månader sedan besökte Schlund den av Ryssland ockuperade delen i östra Ukraina. Efter det besöket betalade en rysk organisation, på EU:s sanktionslista, Schlunds flygbiljetter till Moskva och en konferens där Rysslands president Vladimir Putin var huvudtalare.  På frågor från Reuters svarade Schlund med orden ”Ära åt Ryssland”.

Andrei Kharkovsky är en annan som var central i protesterna i Köln. Kharkovsky ingår i en kosack-organisation som ställt sig bakom Putins invasionskrig och som haft samröre med den ryska ambassaden. Reuters identifierar ytterligare två funktionärer vid protesterna till samma kosackorganisation.

Protesterna i Köln är en av flera händelser i Reuters granskning kring evenemang och grupper på sociala medier som driver på för att Tyskland ska ändra sin hållning till Ukraina och Rysslands invasionskrig. Nyhetsbyrån har genom intervjuer och öppna källor som sociala medier kunnat identifiera flera nyckelfigurer som har direkta kopplingar till Ryssland och ryska organisationer under EU-sanktioner. Andra har kopplingar till högerextrema organisationer.

"Putins fanklubb"

Reuters har identifierat 27 grupper på socialamedie-appen Telegram som sprider och lyfter fram propaganda från Kreml. Totalt har de en och en halv miljon följare. En av grupperna, ”Putins fanklubb” med 36 000 följare, publicerar översatta tal av Vladimir Putin och memes där Putin hyllas.

Bakom gruppen döljer sig Wjatscheslaw Seewald. På sociala medier har han haft samröre med det högerextrema och proryska partiet Alternativ för Tyskland och i synnerhet en avdelning av partiet som förbjudits i Tyskland. Seewald har även poserat på bilder med grundaren av en teologi som bygger på idén om en ”slavisk-arisk ras”.

Tre dagar efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina skrev Seewald på telegram att det tyska parlamentet måste tas över igen. Tysk underrättelsetjänst har i en rapport beskrivit Seewald som en person som öppet sprider antisemitism, konspirationsteorier och som har inflytande på extremister som hotar demokratin.

Seewald används också som exempel på att den högerextrema Reichsbürgerrörelsen flyttat mycket av sina aktiviteter till nätet. Rörelsen erkänner inte Tyskland som en legitim stat utan menar att landet är under militärockupation. Nyligen greps en rad anhängare till rörelsen misstänkta för planer på att störta staten och planer på att storma parlamentet. En av de gripna var rysk medborgare, rapporter Reuters.

Wjatscheslaw Seewald vill inte svara på Reuters frågor utan hänvisar till att han inte pratar med media på grund av mediers ”russofobi”.

Ryskt MC-gäng

Andra grupper i Tyskland som Reuters identifierat att sprida Kremlpropaganda har kopplingar till det ryska motorcykelgänget Nattens vargar som har filialer i flera europeiska länder. Nattens vargar har täta band till Kreml och Vladimir Putin. De agerade bland annat milis under den ryska ockupationen av Krim 2014.

Extremhögern i Sverige och internationellt har haft svårt att enas i synen på Ryssland och den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022. En viss splittring startade redan vid annekteringen av Krim 2014.

I EU har flera högerextrema partier verkat för en normalisering av förbindelserna med Ryssland vilket satt käppar i hjulen för samarbeten. Franska Nationell samling, tyska Alternativ för Tyskland tillsammans med italienska Lega och Ungerska regeringspartiet Fidesz har velat närma sig Ryssland. Något bland annat den polska extremhögern motsatt sig.

Alternativmedier navet i rysk propaganda

Sverigedemokraterna har fördömt Rysslands annektering av Krim så väl som den fullskaliga invasionen, men har samtidigt agerat i linje med proryska intressen i Europaparlamentet.

Bara dagar innan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina kunde Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte välja mellan USA:s president Joe Biden och Vladimir Putin när han fick frågan i SVT:s 30 minuter. Vid tidpunkten hade Ryssland placerat över 150 000 trupper vid den ukrainska gränsen.

Flera SD-politiker, bland dem tidigare försvarspolitiska talespersoner, har spridit rysk propaganda.

I de svenska högerextrema alternativmedierna är ett proryskt narrativ dominerande. Flera ansvariga utgivare och ägare till högerextrema medier har efter annekteringen av Krim 2014 agerat valobservatörer i Ryssland tillsammans med andra högerextrema politiker. Insikt24/exakt24 chefredaktör Erik Almqvist var valobservatör på Krim 2020. Sanna Hill och Vávra Suk bakom Nya tider och Insikt24/Exakt24 har även de agerat valobservatörer i Ryssland och hyllat dem.

Inför valet 2022 bjöd Alternativ för Sverige in en företrädare från det proryska systerpartiet Alternativ för Tyskland till ett valkampanjsmöte i centrala Stockholm. Även i den konspirationsteoretiska miljön är rysk propaganda dominerande.