Radar · Morgonkollen

Flera dödade i protester i Peru

Protester, där demonstranter kräver president Dina Boluartes avgång, har pågått sedan expresident Pedro Castillio avsattes och frihetsberövades i december.

Minst 17 personer har dödats i sammandrabbningar mellan polisen och demonstranter som kräver presidentens avgång i Peru.

Enligt landets hälsodepartement har 38 personer skadats i sammandrabbningarna.

Demonstranterna som kräver att president Dina Boluarte ska avgå försökte storma en flygplats i den sydostliga staden Juliaca, enligt en lokal myndighet.

I Juliaca, som ligger i Punoregionen på gränsen till Bolivia, har protesterna mot presidenten varit intensiva.

Perus kongress har röstat för att tidigarelägga nästa val från 2026 till april 2024 i ett försök att lindra de politiska spänningarna i landet.

Enligt den nya tidplanen ska den nyligen tillsatta presidenten Dina Boluarte i juli 2024 lämna över makten till vinnaren i valet.

Omfattande och våldsamma protester skakar Peru efter det att expresidenten Pedro Castillo avsattes och frihetsberövades i början av december. Han hade då försökt upplösa parlamentet och införa undantagslagar.

En domstol har beslutat att Castillo ska vara frihetsberövad i 18 månader – detta efter ett beslut att han inte längre omfattas av åtalsimmunitet som landets president normalt åtnjuter.

Castillo-anhängare beskriver presidenten som kidnappad, medan myndigheterna säger att misstankarna mot den avsatte ledaren måste utredas grundligt.