Radar · Miljö

Uppmanar nobelpristagarna att höja rösten för klimatvetenskapen

Aktivister från flera olika grupper är samlade utanför Stockholms konserthus för att uppmana politikerna att ta klimatvetenskapen på allvar.

När världens blickar riktas mot Nobelprisutdelningen passar mammor, pappor, forskare och sjukvårdspersonal på att slå sig ner utanför Stockholms konserthus i en manifestation för att uppmana politiker att ta klimatforskningen på allvar. "Vi har mailat personliga brev till nobelpristagarna också", säger Jeannette Eggers, aktiv i Rebellmammorna och Scientist rebellion.

Rebellmammorna, Rebellpapporna, Scientist rebellion och Hälso-och sjukvårdspersonal för XR. Alla gör de gemensam sak i samband med nobelprisutdelningen i konserthuset i Stockholm på söndagen. Vid 15-tiden, när deltagarna började anlända till prisceremonin, genomförde de en lugn manifestation med lyktor, sång och musik. Förhoppningen är både att politikerna får sig en tankeställare, men även att Nobelpristagarna i egenskap av forskare tar upp frågan och betonar vikten av att vi lyssnar på vetenskapen. 

– Det är ett sådant hyckleri att våra politiker firar vetenskapen men samtidigt ignorerar vetenskapens viktigaste budskap – att vi måste ställa om vårt samhälle och göra det hållbart, för våra barns framtid och kommande generationer, säger Jeannette Eggers till Syre på telefon strax innan manifestationen.

Hon är aktiv både i Rebellmammorna och Scientist rebellion och som forskare inom hållbart skogsbruk där hon bland annat gör olika framtidsanalyser känner hon både ett ansvar att informera och en sorg över att så lite görs från politiskt håll. 

Tror du att några politiker kommer att stanna upp när de går förbi er?

– Nej, säger hon och skrattar.

– Jag har ingen stor förhoppning, i alla fall inta på den här regeringen. De har med all önskvärd tydlighet visat ett kunskapsförakt dessvärre. Jag är forskare själv och det är svårt att stå ut, faktiskt, när man har kunskapen och kan se vad som är på väg att hända.

Hennes budskap till Ulf Kristersson är dock tydligt. 

– Nöj dig inte med att frottera dig med kändisar utan lyssna noga på forskarnas budskap och agera i enlighet med det planetära nödläge som råder. 

Omkring 150 personer uppskattas ha deltagit i manifestationen. En av dem var Terese Nilsson, trebarnsmamma, läkare och aktiv i Rebellmammorna och hälso-och sjukvårdspersonal för XR.

– Vi vill uppmana alla beslutsfattare att ta steget från att mingla på tjusiga fester till att ta vetenskapen på allvar genom att använda den och låta fakta och kunskap genomsyra beslut som är avgörande för hela vår framtid, säger hon i ett pressmeddelande. 

Förhoppningarna hos demonstranterna var bland annat att väcka eftertanke hos de inbjudna till Nobelprisutdelningen. Foto: Extinction rebellion