Radar · Utrikes

Alla krafter i Norge mobiliseras – ”faran inte över”

Enorma vattenmassor vräker fram efter att regnet fortsätter i Norge.

Extremvädret Hans har lett till översvämningar, broras, evakueringar och isolerade samhällen efter att vägar stängts. På vissa håll rapporteras vattennivåer som inte synts på femtio år. Statsminister Jonas Gahr Støre varnar för att landet har kritiska dagar framför sig.

– Faran är på intet sätt över, säger han.

Älvar som översvämmas, vägar som stängs och broar som rasar. Extremvädret Hans drar fram över Norge och flera samhällen är isolerade efter att över 100 vägar stängts.

På flera håll runt om i Norge har översvämningarna lett till att tusentals personer har fått evakueras.

På onsdagskvällen fick statsminister Jonas Gahr Støre en lägesuppdatering i ett möte med Norges vatten- och energimyndighet NVE.

– Det vi kommer att se är att det är röd nivå på många ställen i södra Norge. Det kan handla om den högsta vattennivån på 50 år eller mer, säger Gahr Støre, till NTB, efter mötet.

Stigande vattennivåer

Gahr Støre varnar för fortsatt stigande vattennivåer i floder och vattendrag, men pekar också på faran för ras. Han tillägger att de mest kritiska punkterna kommer att flytta sig söderut.

– Det är en allvarlig varning för de närmaste dagarna. Faran är på intet sätt över, säger statsministern.

De kommande två dagarna kommer att bli kritiska, enligt statsministern, och lokalsamhällen kommer nu att få ytterligare resurser, inklusive fler helikoptrar och sjukvårdsteam.

Tidigare under onsdagen sade Erik Holmqvist på NVE till NTB att de aldrig tidigare sett så höga vattennivåer i älvarna och att prognoserna tyder på att de kommer stiga, i synnerhet i de större älvarna.

Enligt NRK var 114 vägar avstängda under sen onsdagseftermiddag, bland annat mellan Trondheim och Östlandet, där Oslo ligger, är bara två riksvägar öppna med begränsad kapacitet för tung trafik.

Värst drabbat är Innlandet, där bland annat Lillehammer och Kongsvinger ligger. Där ligger också Braskereidfoss, där en damm vid ett kraftverk har gett vika och en bro håller på att rasa.

Hela kommunen Ringebu är enligt NTB i princip isolerad, med samtliga vägar in och ut översvämmade eller avspärrade på grund av rasrisk. Det är inte bara invånarna som råkar illa ut, turister som fastnat har tvingats tälta i parken mitt i staden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV