Radar · Utrikes

Proud Boys-ledare får långa straff

Joseph Biggs i rutig jacka på väg mot kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021.

En av ledarna i den amerikanska högerextrema gruppen Proud Boys har dömts till 17 års fängelsestraff för sin inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.
En annan medlem döms till 15 års fängelse.

Joseph Biggs anses ha varit pådrivande i gruppen under stormningen och döms till det hårdare straffet . Av alla de över 600 som hittills har dömts efter stormningen har bara en person, Proud Boys medgrundare Stewart Rhodes, fått ett hårdare straff, 18 års fängelse.

– Jag vet att jag rörde till det den dagen, men jag är ingen terrorist, sade Biggs till rätten inför straffets tillkännagivande.

Senare under dagen dömdes Zachary Rehl till 15 års fängelse. Han var tidigare ordförande för Proud Boys avdelning i Philadelphia, och var enligt rätten även han drivande i stormningen.

De två ingick i en grupp om fem åtalade som i maj i år fälldes för uppviglingsbrott. De övriga tre får sina straff den kommande veckan. Bland dem finns gruppens tidigare ledare Enrique Tarrio, som inte befann sig i Washington DC den ödesdigra dagen, men som anses ha styrt gruppens stormning.

De dömda anklagas för att ha försökt stoppa kongressens godkännande av den då tillträdande president Joe Biden.

Över 1 100 personer har åtalats för brott under stormningen, mer än 600 av dem har hittills fällts.

Proud Boys bildades 2016 och beskriver sig som västerländska chauvinister som romantiserar en traditionell, mansdominerad västerländsk kultur, som en del ser som en täckmantel för djupare rasism.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV