Radar · Inrikes

Flera partiledare nobbar Nobelfirandet

 Partiledare kritiserar Nobelstiftelsens beslut att bjuda in Rysslands ambassadör till Nobelceremonin.

Flera partiledare nobbar årets Nobelfirande efter beskedet att Rysslands ambassadör är bjuden.

Centerledaren Muharrem Demirok kommer inte att delta i Nobelfirandet om Nobelstiftelsens besked står sig,

– Jag har våndats över det här ända sedan nyheten kom att Rysslands ambassadör är inbjuden. Att gå på Nobelfesten är en barndomsdröm för mig, men det har inte gått att ge något annat besked, säger Muharrem Demirok till TT.

"Blodigt anfallskrig"

Jag kan inte gå på en tillställning där en representant för regimen i Ryssland finns med. De bedriver just nu ett blodigt anfallskrig, ett terrorkrig mot Ukraina. Vi ser varje dag bilder på sönderbombande sjukhus och förskolor.

För Muharrem Demirok spelar det ingen roll att ambassadörer är välkomna till prisceremonin men inte är inbjudna till kvällens fest i Stockholms stadshus. Själv kommer han varken att gå på prisutdelning eller bankett – om inte Nobelstiftelsen drar tillbaka inbjudan till den ryska ambassadören.

Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets ledare, kommer inte heller. Hon kommenterar på X, tidigare Twitter:

”Jag kommer inte delta i Nobelfestligheter med en representant för den ryska regimen samtidigt som bomberna faller över Ukraina.”

Busch tänker gå

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi tackar nej. ”Det finns ingenting att fira tillsammans med Rysslands ambassadör”, skriver hon på X.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, som är arbetsmarknads- och integrationsminister, skriver på X: ”Ytterst omdömeslöst av Nobelstiftelsen”.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch däremot säger till TT att det är Nobelstiftelsen som motiverar vilka som bjuds in och vilka som inte bjuds in. Själv planerar hon att gå på Nobelfestligheterna.

Förra året fick inte Irans, Belarus och Rysslands ambassadörer komma på Nobelprisutdelningen. I år är de dock välkomna att delta. Vidar Helgesen, Nobelstiftelsens vd, motiverar beslutet med att förra året var ett undantag, och att man nu gått tillbaka till tidigare praxis.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV