Radar · Mänskliga rättigheter

Fler ramper på Bokmässans scener – kan ändå bli bättre

Plats på scen, ett år senare.

På årets bokmässa kunde Anders Westgerd, vd på Göteborgskooperativet för independent living (GIL) – ett år försenad – ta plats på scen. Men även om tillgängligheten ökat finns fortfarande förbättringspotential, konstaterar han.

När assistanskooperativet GIL skulle presentera sitt seriealbum om funktionsfrågor på Bokmässan 2023 i Göteborg tog det bokstavligen tvärstopp. Seriescenen där GIL:s vd Anders Westgerd skulle ha talat om albumet hade ingen ramp. Han kunde alltså inte ta sig upp på scenen. 

Där och då belyste han med sin blotta existens just vad han var där för att tala om, sådant som bemötande och tillgänglighet. Det ledde också till att Westgerd bjöds in till Svenska mässan för att tala om hur lätt det är hamna i situationer av utanförskap för personer med funktionsnedsättningar. Och han berättar för Syre att årets mässa känns mycket bättre, mer inkluderande än tidigare.

Samtidigt finns goda möjligheter till ytterligare förbättringar. Nästa år vill han se att även Lärarscenen, Den judiska scenen och Forskartorget får till sina ramper. Och att bokmässan kräver även av sina utställare, vars scener ofta saknar ramp, att deras montrar ska vara tillgängliga för alla.

– Vi är förstås glada över att se att merparten av Svenska mässans scener numer har ramper! Personer med funktionsnedsättningar kan vara sakkunniga eller författare och givetvis ska det finnas möjlighet för oss att komma upp på scenerna utan sådant spektakel som uppstod förra året.

– Det är klart att man kan ha visst överseende med att mindre utställare saknar ramper till sina scener, men jag tycker att Svenska mässan bör sätta lite press. De kan sätta ramarna för hur de vill ha sin mässa. Och visst borde utställare så som Göteborgs universitet kunna leverera annorlunda! Tillgänglighet är inte en lyx, det är en grundläggande rättighet, betonar Anders Westgerd. 

Anders Westgerd tycker att bokmässan ska ha som krav på sina utställare att deras montrar ska vara tillgängliga för alla
Anders Westgerd tycker att bokmässan ska ha som krav på sina utställare att deras montrar ska vara tillgängliga för alla. Foto: GIL

Fakta: GIL

Assistanskooperativet GIL (Göteborgskooperativet för independent living) har omkring 260 medlemmar och över 2 200 anställda assistenter. GIL ägs och drivs av personer som själva har personlig assistans. Jämte samordning av assistans jobbar organisationen socialpolitiskt för full delaktighet och jämlikhet för personer med funktionsnedsättningar. 

Källa: GIL

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV