Radar · Utrikes

Nynazister förberedde ”raskrig” – döms för terrorbrott

Tre män döms till fängelsestraff för brott som begåtts i terroristiskt syfte.

Tre män i Finland döms av tingsrätten i Päijänne-Tavastland till fängelsestraff för att ha planerat attacker mot migranter, kritisk infrastruktur och mot vad de uppfattar vara politiska motståndare. En fjärde man dömdes till fängelsestraff för vapenbrott, rapporterar Yle.

Domen är den första i Finlands kriminalhistoria där högerextrema personer döms för brott som begåtts med terroruppsåt och den andra terrordomen i Finlands historia.

Tingsrätten anser det bevisat att syftet med den kriminella verksamheten har varit att i enlighet med ideologin injaga allvarlig fruktan hos en befolkning, alltså har förfarandet skett i terroristiskt syfte”‚ skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

När rättegången inleddes i september blev det bland annat känt att en av de åtalade i en chattkommunikation slängt fram en idé om att ta livet av den dåvarande statsministern Sanna Marin, skriver Hufvudstadsbladet.

Brotten ägde rum mellan 2021 och 2023, uppger TT.

Antalet misstänkta hatbrott ökar i Finland

En rapport, ”Årsrapporten om hatbrott 2022” (Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2022), som kom i förra veckan, visar på en dramatisk ökning av hatbrott mot sexuella minoriteter.

Enligt rapporten ökade antalet misstänkta hatbrott, som kommit till polisens kännedom, med en femtedel i fjol.

Den finska polisen registrerade i fjol sammanlagt 1 245  brottsanmälningar som definierades som misstänkta hatbrott och ligger nästan på samma nivå som år 2015, då antalet anmälningar var 1 250.

• De hatbrotten som riktar sig mot personer på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet ökar drastiskt.
• Under en sexårsperiod har antalet anmälningar inom den kategorin mer än fördubblats. En tredjedel av de här misstänkta brotten 2022 var ärekränkningar, en tredjedel misshandelsbrott.
Källa: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus Suomessa 2022