Radar · Utrikes

Tinubu valvinnare i Nigeria

Anhängare till presidentkandidaten Bola Tinubu firar i samband med att rösträkningen slutfördes på onsdagen.

Det styrande partiets kandidat Bola Tinubu har utsetts till vinnare i Nigerias presidentval av landets valkommission. De två viktigaste oppositionspartierna har ifrågasatt rösträkningen och krävt att valet görs om.

70-årige Bola Tinubu, som ställer upp för regeringspartiet All Progressives Congress (APC ), fick 8,8 miljoner röster.

Tidigt på onsdagsmorgonen uppgav landets oberoende valkommission att det räcker för att Tinubu ska ha säkrat presidentposten.

Oppositionskandidaten Atiku Abubakar från People’s Democratic Party (PDP) fick 6,9 miljoner röster och Labour-kandidaten Peter Obi fick 6,1 miljoner röster.

Rösträkningen ifrågasatt

Resultatet efter lördagens omtvistade val för att ersätta Muhammed Buhari som president har ifrågasatts av de två oppositionspartierna.

Röstningen blev på många orter försenad, med rapporter om bråk vid vallokaler. Tekniska problem som stört uppladdningen av resultaten har därtill fördjupat oron för valfusk.

PDP och Labour-partiet har sedan dess hävdat att rösträkningen manipulerats och i tisdags krävde de att valet görs om. Men påståendena har avfärdats av den nationella valkommissionen, som uttalat att resultaten från delstaterna pekat på en ”fri, rättvis och trovärdig process”.

Regerande APC har uppmanat oppositionen att acceptera nederlaget.

90 miljoner röstberättigade

Valet var jämnt för första gången sedan Nigeria avslutade militärstyret 1999. Närmare 90 miljoner nigerianer var röstberättigade och nästan tio miljoner av dem var förstagångsväljare.

Nigeria är Afrikas största ekonomi och en av kontinentens främsta oljeproducenter. Dessutom har landet en av världens största ungdomsbefolkningar, cirka 64 miljoner av landets 210 miljoner invånare är mellan 18 och 35 år.

Oppositionspartierna har tre veckor på sig att överklaga resultatet. Valet kan ogiltigförklaras endast om det är bevisat att det nationella valorganet i stort sett inte följt lagen och agerat på ett sätt som kunde ha ändrat resultatet.

Nigerias högsta domstol har aldrig upphävt ett presidentval, även om domstolsutmaningar är vanliga.