Radar · Utrikes

Larm: Världen har övergett Jemen

Familjemedlemmar vid sitt tillfälliga boende i ett läger vid Jemens västkust för människor som tvingats fly undan kriget.

Situationen för Jemens redan hårt drabbade befolkning riskerar att förvärras ytterligare. Varningen kommer från Norska flyktingrådet (NCR) efter att den givarkonferens som arrangerats till stöd för landet bara lyckades samla in en bråkdel av pengar som behövs.

”Det internationella samfundet har i dag visat att man övergett Jemen vid detta avgörande vägskäl”, säger Erin Hutchinson, chef för Norska flyktingrådet, i ett uttalande.

Enligt FN behöver behövs runt 45 miljarder kronor under 2023 för att tillgodose de humanitära behoven i det krigshärjade Jemen.

Men när givarkonferensen – där Sverige och Schweiz stod som värdar – nu avslutats står det klart att det totala bidraget hamnar på bara en dryg fjärdedel av det beloppet, drygt 12 miljarder kronor.

I år beräknas två tredjedelar av landets befolkning, 21,6 miljoner människor, ha behov av hjälp med mat, vatten och tak över huvudet.

”Konsekvenserna av detta skamliga tillkortakommande vad gäller bistånd kommer otvivelaktigt att bli ödesdigra för Jemens befolkning, som kommer att fortsätta lida och tvingas genomgå enorma vedermödor som ett resultat av detta”, säger Erin Hutchinson i uttalandet.

Hundratusentals människor har dödats i kriget mellan de Iranstödda Huthirebellerna och en koalition ledd av Saudiarabien, sedan 2014. Kriget har också skapat vad FN beskriver som världens värsta humanitära kris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV