Radar · Integritet

Tidöpartierna vill att polisen ska få avlyssna mer

 Skärmdump från  regeringens pressträff med Gunnar Strömmer om "Nya effektivare verktyg till myndigheter".

Regeringen och SD går vidare till riksdagen med förslagen om att polisen ska få avlyssna fler och mer i kampen mot de kriminella gängen.

Tidöpartierna går vidare med förslagen om att polisen gäller hemliga tvångsmedel.  Det handlar bland annat om hemlig kameraövervakning ska kunna användas i många fler fall och även för andra typer av brott, med lägre straffvärde, än vad som gäller i dag.

–  Regeringen kommer att fatta ett beslut om en proposition som rör hemliga tvångsmedel, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff.

Det går ut över den personliga integriteten, men det är det värt, skriver Regeringen och Sverigedemokraterna i en debattartikel i Aftonbladet.

”För oss är det inga problem att erkänna att så är fallet. Detta eftersom det är helt nödvändigt att flytta denna balanspunkt”

Den förra regeringen tillsatte den utredning som förslagen grundar sig på, enligt TT.

Det här vill Tidöpartierna:
• Avlyssning och andra hemliga tvångsmedel ska få användas i fler fall i syfte att förhindra särskilt allvarlig brottslighet som förekommer inom kriminella nätverk.
• Avlyssning och andra hemliga tvångsmedel ska också få användas i många fler fall än i dag för att utreda brott, bland annat vad gäller fler typer av brott.
• Tillstånd till hemlig rumsavlyssning och hemlig kameraövervakning ska få knytas till en misstänkt person i stället för en viss plats. På så sätt kan polisen fortsätta övervaka en misstänkt person även om han byter mobiltelefon, eller byter plats på ett avtalat möte.
• Rättssäkerheten för den enskilde ska stärkas, bland annat genom förbättrade möjligheter till insyn och tillsyn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV