Radar · Basinkomst

Internationell konferens ska diskutera ökande hemlöshet i Europa

Samtliga EU-länder har signerat en överenskommelse att utrota hemlösheten i EU till 2030.

Idag inleds den två dagar långa konferensen om hemlöshet dit runt 300 experter, forskare, beslutsfattare och organisationer är inbjudna. Temat, United in times of crisis, syftar på att hemlöshet är en kris för varje människa som drabbas av det.

Varje år arrangerar organisationen European federation of national organisations working with the homeless (FEANTSA) en konferens där hemlöshet diskuteras. Denna gång sker det i Stockholm i samarbete med bland annat Sveriges stadsmissioner. FEANTSA är Europas enda NGO som uteslutande jobbar med hemlöshet och samlar runt 120 olika välgörenhetsorganisationer. Målet är att utrota hemlöshet, skriver de.

Till konferensen kommer en rad experter och opinionsbildare, bland annat Spaniens socialminister Ione Belarra och Belgiens före detta premiärminister Yves Leterme, numera ordförande för European platform for combatting homelessness.

– Det är många kriser som pågår nu i världen, hemlöshet är en kris för varje person som drabbas, säger Karin Timm Östlund, kommunikationsansvarig för Sveriges stadsmissioner, till Syre.

Långsam kris

Hon berättar att konferensens tema i år, ”United in times of crisis”, vill lyfta fram hur viktigt det är att ha ett tryggt hem. Utan en bas blir hemlösheten en långsamt pågående kris.

– Har man inget hem så har man inte grundförutsättningen för allt annat i livet, att kunna ta hand om barn, sköta ett jobb och ta hand om hälsan, säger Karin Timm Östlund.

Sveriges stadsmissioner hoppas att EU-länderna, som har skrivit under en överenskommelse att utrota hemlösheten i EU till 2030, även kommer att följa upp och hålla sina löften. Samarbetet sker inom ramen för EPOCH – European platform on combatting homelessness. För att klara det krävs just krisinsikt, samarbete och politisk vilja, menar organisationen.

–Jag vet inte hur det ser ut i övriga Europa men i Sverige ökar hemlösheten när levnadskostnaderna ökar. Ett av de stora problemen är för människor att få tag på boende som de faktiskt har råd med, säger Karin Timm Östlund.

Under fredagen kommer det att vara föredrag på ämnen som hemlöshet och ensamhet, hemlösa kvinnor, hemlöshet i Wales och insikter i hur man bekämpar hemlöshet bland gruppen hbtqi-personer.