Radar · Politik

SD vill flytta asylprövning utanför EU

Linda Lindberg (SD), talar i stället för SD:s partiledare Jimmie Åkesson i Visby i dag.

Sverigedemokraterna ska i höst driva på för att asylsökande ska vänta i säkra tredje länder på att få sin ansökan prövad i EU.

Partiet vill att Sverige tillsammans med flera likasinnade medlemsländer trycker på i EU för att förtydliga reglerna om säkra tredjeländer och tecknar avtal med partners utanför unionen för att flytta asylprövningen dit.

”Metoden används framgångsrikt i Australien, där antalet migranter som riskerar livet i sjöodugliga båtar minskat till nära noll”, skriver SD i ett pressmeddelande.

SD uppger att när Tidöavtalet med M, KD, och L ska omförhandlas i höst så blir asylprövning i tredje landen prioriterad fråga.

SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, hävdar i pressmeddelandet att ”den absoluta majoriteten” asylsökande inte har några skyddsbehov och tillägger att det inte finns någon skyldighet att ta emot ekonomiska migranter.

”För att få bort det ekonomiska incitamentet att genomföra livsfarliga båtresor är det är vår uppfattning att alla som kommer till EU ska få sin sak prövad enligt lagar och regler, men att så sker i ett land utanför unionen”, uppger Lindberg.

Linda Lindberg talar i dag i Almedalen i Visby, i stället för SD-ledaren Jimmie Åkesson.