Krönikor

Robert Kennedy Jr påminner om att faktaresistens även finns inom vänstern

I november 1963 sköts John F Kennedy till döds i Dallas. Inte ens ett år senare överlevde hans bror, senator Ted Kennedy, en flygplanskrasch som dödade både piloten och en annan passagerare. 1968 mördades deras gemensamma bror Robert F Kennedy i Los Angeles, just när han tycktes på väg att bli Demokraternas presidentkandidat. 1969 körde Ted Kennedy av en bro och hans passagerare drunknade. Själv överlevde han, igen. 

I nästa generation dog JFK:s son John Kennedy Jr i en flygolycka och RFK:s söner David och Michael dog av en överdos respektive efter att ha åkt skidor in i ett träd. I familjen finns fler överdoser, bilkrascher, onaturligt tidiga hjärtattacker, självmord, drunkningsolyckor och en tvångslobotomering, av JFK:s och RFK:s äldsta syster Rosemary. Vissa talar om Kennedyförbannelsen, och nog är dessa amerikanska kungligheter osedvanligt olycksdrabbade. 

Frågan är dock om något varit lika skadligt för familjen som den nuvarande presidentkandidaturen från Roberts son Robert Kennedy Jr. 

Robert Jr började som miljöengagerad advokat på 1980-talet. Sedan mitten av 00-talet har han dock främst varit en av USA:s främsta vaccinmotståndare och han hävdar fortfarande att barnvaccinationer orsakar autism, trots att det grundligt motbevisats. Han påstår också att ett vaccin orsakade spanska sjukan, och han har lovat att som president beordra en juridisk utredning av medicinska vetenskapliga tidskrifter som ”ljuger för allmänheten”. 

På många sätt personifierar han den resa som många inom alternativrörelsen gjort, där det som började som miljöomsorg och hälsosam skepsis mot auktoriteter inte bara slagit över i rent konspirationstänkande utan också lett till allt närmare gemenskap med radikalhögern. Robert Kennedy Jr har fått stöd av Donald Trumps gamla kommunikationschef Steve Bannon och får i dag utrymme av högerprofiler som Jordan Peterson, Joe Rogan och Tucker Carlson. 

Men Kennedy vill alltså bli Demokraternas presidentkandidat, samtidigt som han och Trump står varandra märkligt nära. Ta kriget i Ukraina. Både Trump och Kennedy är emot USA:s stöd till Ukraina och menar att det vore bättre att göra upp med Putin. I en intervju på Fox påstod Robert Kennedy Jr nyligen att USA under kriget dödat 350 000 ukrainska barn, ett uttalande så bisarrt att programledaren var tvungen att säga emot. Han säger också att Putin hela tiden agerat ”i god tro”.

Kennedy har inte uttryckligen närmat sig den vitmakt-opinion som Trump bygger sin popularitet på, men på en antivaccindemonstration 2022 förklarade han att judar i nazityskland hade större frihet än vad amerikaner har i dag. Efter hård kritik bad han om ursäkt, men bara i den meningen att han var ledsen om någon blivit sårad, han erkände inte det barocka i själva uttalandet. 

Lika sannolikt som det är att Trump kommer bli Republikanernas presidentkandidat, lika osannolikt är det att Kennedy blir Demokraternas. Ändå är han och hans stöd på uppemot 20 procent mot Joe Biden en viktig påminnelse om att den konspiratoriska galenskap och faktaresistens som präglar Trump-lägret inte bara drabbar högern. Det gäller sannolikt också utanför USA.

En gängkriminell som anlitade 14-åringar att mörda både vuxna och andra barn har precis dömts till 18 års fängelse.

Bakom honom finns sannolikt hundratals som vill kliva fram och ta hans plats i den extremt lukrativa gängkriminaliteten.