Radar · Miljö

Hellre gula gräsmattor än fyllda pooler i Simrishamn

Kommunens uppmaning: Om man ska vattna kan man göra det sent på kvällen och tidigt på morgonen när det är fuktigt i luften.

Grundvattennivåerna befaras i sommar ligga på ovanligt låga nivåer i stora delar av landet och i runt fyrtio kommuner har man redan infört bevattningsförbud.

Varma somrar i kombination med ett högt turisttryck har i perioder lett till att tankbilar med vatten behövt köra mellan olika delar av Simrishamn kommun, där man hoppas man att en allmän uppmaning om hållbar vattenanvändning ska räcka istället för ett bevattningsförbud.

– Vattenförbrukningen ökar med över 60 procent under sommaren så det är en rätt stor skillnad, säger Jessica Lerstorp, verksamhetsansvarig på det kommunala bolaget Österlen VA.

Pumpar går sönder

De svenska grundvattennivåerna befaras fortsätta sjunka de närmaste månaderna och ligga på ovanligt låga nivåer i stora delar av landet, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Det är främst i de södra och mellersta delarna av landet som nivåerna förväntas ligga lågt. Områden som lockar turister är extra känsliga eftersom ökad turism innebär en ökad vattenförbrukning.

– Våra anläggningar för att leverera dricksvatten har en viss kapacitet, och om vattenförbrukningen blir för hög så blir trycket för högt för anläggningarna, vilket gör att vattenledningar kan bli trycklösa, pumpar gå sönder eller att grundvattentillrinningen till brunnarna inte hinner med, säger Jessica Lerstorp.

Jessica Lerstorp, verksamhetsansvarig på det kommunala bolaget Österlen VA, hoppas att en allmän rekommendation om hållbar vattenkonsumtion ska räcka inför de pressade sommarmånaderna juli och augusti
Jessica Lerstorp, verksamhetsansvarig på det kommunala bolaget Österlen VA, hoppas att en allmän rekommendation om hållbar vattenkonsumtion ska räcka inför de pressade sommarmånaderna juli och augusti. Foto: Charlotte Larsson/TT

Restriktiv med pooler

I början av juni gick kommunen ut med en allmän uppmaning om hållbar vattenanvändning.

– Det var en första uppmaning om att vi kanske kan låta gräsmattorna bli lite gula, och vara lite mer restriktiva med att fylla pooler och så vidare, säger Jessica Lerstorp och fortsätter:

– Om man ska vattna kan man göra det sent på kvällen och tidigt på morgonen när det är fuktigt i luften. Då tar växter upp vattnet bättre. Man behöver inte heller vattna gräsmattan för den återhämtar sig när det kommer regn. Sedan handlar det om att öka medvetandet om hållbar vattenanvändning så att man inte låter kranen stå och rinna och kanske tar en snabb dusch i stället för ett bad.

Kritiska perioder

TT: Såg ni någon effekt efter uppmaningen?

– Vi såg ändå en liten effekt och sedan kom det lite regn. Vattenförbrukningen ökade över midsommarhelgen igen, men vi klarade oss och nu ser vi att det minskar.

I slutet av juli börjar den mest kritiska perioden. Då flyttar många ner till sina sommarboenden på Österlen. Förhoppningen är att den allmänna uppmaningen ska räcka, annars kan ett bevattningsförbud bli aktuellt.

– Det skulle inte vara första gången. Så vi kommer så klart följa det här noggrant. Om vattenförbrukningen blir för hög eller om det blir långa perioder med torka i kombination med grundvattenmagasin som inte återhämtar sig kan det bli så att vi får införa ett bevattningsförbud mer brett.

Grundvattennivåerna befaras i sommar ligga på ovanligt låga nivåer
Grundvattennivåerna befaras i sommar ligga på ovanligt låga nivåer. Foto: Johan Hallnäs/TT

Fakta: Införda bevattningsförbud

Kommuner som har infört bevattningsförbud:

Norsjö, Värmdö, Skinnskatteberg, Munkfors, Orust, Mellerud, Götene, Vara, Mjölby, Åtvidaberg, Härryda, Kungsbacka, Nässjö, Eksjö, Vetlanda, Sävsjö, Värnamo, Ljungby, Halmstad, Laholm, Borgholm, Emmaboda, Tibro, Östra Göinge, Kristianstad, Skurup och Vellinge.

Kommuner som har infört bevattningsförbud i delar av kommunen:

Haparanda, Falun, Årjäng, Forshaga, Hedemora, Västerås, Östhammar, Norrtälje, Gnesta, Nyköping, Gotland, Högsby, Karlskrona och Eslöv.

Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV